Livet i Fagervik är Lyxlagat

Livet i Fagervik

Min uppmärksamma mor ringde mig igår och frågade om jag hade sett att de Lyxlagade i tv-serien Livet i Fagervik. Själv hade jag inte koll på serien, men mycket riktigt, inne på svt.se finns ju den förnämliga tjänsten svt-play och där kikade jag på det omtalade klippet. Haha! 🙂

Se själva här >>

Det omtalade klippet omtalade en maträtt. Låt oss dra till minnes den dagen då jag postade mitt allra första inlägg här på AlltOmMat.se…

(Missa inte Grenadinebloggen som idag skryter om att Veckans Bok fått pris av Måltidsakademien i Grythyttan)

Hjortstek med krämig kantarellsås

hjort

Hjortstek;
(ca 200g per person)
5 Kvistar Rosmarin
150 g pancetta / bacon
2 msk Rosépeppar hel
1,5 msk Svartpeppar hel
2 msk Timjan torkad
4 Lagerblad

Potatis;
Potatis (3 stora per person)
2 msk Timjan torkad
Olivolja
Salt & peppar

Kantarellsås;
1 burk hela Kantareller
3 Schalottenlök hackad
1 msk Vetemjöl
3 dl 15% Matlagningsgrädde
1 dl Mjölk
2 dl Vitt vin
1 msk Japansk Soja
2 msk Kalvfond
1 msk Timjan torkad
Peppar
2 msk Sky från steken

Till kocken:
Ett glas A – Amarone. (nr12343) Serverad vid ca 18 grader C. Nu har ni en hel eftermiddag av njutning i köket. Lyssna på något som känns lika gediget som måltiden. – Blonde on Blonde med Bob Dylan.

Ett fint sätt att undvika torrhet i viltkött är att linda steken i pancetta. Bardera.

Sätt ugnen på 150°C.
Putsa steken. Mortla peppar med torkad timjan. Rulla köttet i pepparmixen. Lägg ut alla skivor pancetta bredvid varandra. Strö ut rosmarinkvistar & lagerblad. Lägg dit köttet och vik pancettan runt köttet så att rosmarin & lagerblad hamnar mellan kött & bacon. Stick in en köttermometer i stekens tjockaste del och sätt alarmet på 60°C. (70°C för välstekt) Ställ in steken i mitten av ugnen.

Ta en 15 minuters rast med ditt rödvin.

Skala, klyfta & koka potatisen tills den är nästan klar. Lägg över klyftorna i en ugnssäker form.

Hacka lök och kantareller. Blondera hacket i en såskastrull tills all vätska kokat bort. Rör ner mjölet. Tillsätt fond, grädde, mjölk & vin. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter under omrörning. Tillsätt soja & timjan. Mixa såsen slät med en stavmixer och passera genom en finmaskig sil.

När köttet är på ca 60 grader, ta ut det och låt det vila i aluminiumfolie i ca 20 minuter. Sätt in potatisen i ugnen. Efter 10 minuter, sätt ugnen på grill. Passa så att den inte bränns!

Koka upp såsen igen och smaka av med peppar och sky från steken.

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor.
Servera med potatis, kantarellsås, kokt sparris & ett glas A-Amarone.

Lyxlagat som tusan!

//FZ

Du kanske också gillar