Pasta Vongole
Vongole eller hjärtmusslor som de väl heter här i vårt avlånga land. Det var faktiskt första gången jag åt det igår när jag tillagade denna otroligt goda och smakrika rätt. Jag har inspirerats mycket av receptet på Pasta Vongole från boken River Café Classic Italian Cook book som jag förövrigt tycker är helt otroligt, otroligt bra som kokbok.
Jag hade en burk Vongole al naturale hemma (finns i välsorterade butiker), men har man möjlighet så ska det givetvis vara färska hjärtmusslor… Njutning i både tillagning och ätning. Kööör! 🙂
Pasta Vongole
4 portioner
4 portioner tagliatelle
1 burk vongole al naturale
2 klyftor vitlök
1/2 msk torkade chiliflingor
2,5 dl vitt vin
75 g smör
1 citron
1 knippe bladpersilja
Parmesan
Havssalt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Beneventano Falanghina 2008 (nr 95634)
I kockens öra: Django Reinhardt – Out Of Nowhere
Kungligt gott vin tillsammans med kungliga Django. Glädjestund dagas! Haha! 😀
Koka upp vatten för pastan. Droppa i lite olivolja och salt och koka därefter pastan enligt intruktionerna.
Hetta upp 2/3 av smöret i en sautépanna och fräs finhackad vitlök och chiliflingor utan att det tar färg.
Häll bort musslelvattnet och tillsätt musslorna i det fräsande smöret tillsammans med finhackad persilja och vitt vin. Låt sjuda i 4-5 minuter.
Häll av pastavattnet och vänd ner pastan i kastrullen med musslorna. Vänd runt så att allt det underbara vinet sugs upp av pastan och gottar till sig likt inget annat.
Tillsätt resten av smöret, riv ner lite parmesan, peppra rejält och strö över lite flingsalt. Avsluta med att pressa över citron vid serveringen. Ojojoj!!!
Är ni sugna på dessert så kika på min andra blogg som har en av mina böcker som veckans bok…
//Frederik
Martina
Det där lät riktigt gott, visste inte att man kunde köpa dom på burk. Älskar alla skaldjur, västkustbo som jag e 😉
Tomas
Hej Frederik!
Detta låter spännande. Har aldrig smakat hjärtmusslor. Hur stor mängd sådana om man köper färska? Hur gör sig ditt dryckesval till denna rätt?
Ha det så gott! 🙂
Tomas
frederik
Tjena Tomas,
Köp ett nät, cirka 1 kg färska musslor. Mitt dryckesval är klockrent tycker jag själv. 🙂 Den är dock endast en tillfällig gäst på systembolaget… Runt 90 kronor för ett toppenvin.
//Frederik
Michele
Bra klassiskt recept med ett litet fel…….. se bara till att du INTE serverar en italienare. Parmesan är givetvis totalt portförbjuden i en skaldjurspasta, speciellt med vongole. Smaken skär sig totalt. Tack för en bra blogg!!
frederik
Haha, oj då, det ska jag tänka på framöver. 🙂
Jag måste dock säga att jag inte fann det skärande alls…
//Frederik