Påskmat
Påsken knackar på dörren och igår landade en hel del god påsköl på systembolaget. Ska ni ha er pils till påskbordet så slå till inom kort, det händer ofta att det tar slut.
Jag tänkte att jag kör på med lite finfina tips inför denna välsmakande högtid och jag är ju en sillälskare utan dess like så här kommer just en sill med lite fransk touch. Denna sill är plockat ur Lyxlagat Sommarmat & Snaps.
Här har vi en helt galet god sill. Snabb och enkel att göra och den kan faktiskt serveras direkt. Låt den dock gärna dra ett par timmar om tid finnes. Då blir den ännu ett snäpp godare. Till skillnad från den skånska senapssillen så är denna gjord med sötma och styrka i tanken. Len konsistens och utan dill. Som tur är så behöver man inte välja vilken av senapssillarna man gillar bäst, man kan glatt ställa fram båda varianterna på bordet och glädjas åt den stundande matlyckan.
Fransk senapssill
1 pkt 5-minuters sill á 420g
4 msk gräddfil
3 msk majonäs
4 msk dijon
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk florsocker
2 krm colemans senapspulver
1 krm fint mortlad vitpeppar
I kockens glas: Pelforth Brune (import) – Frankrike
I kockens öra: Raphaël – Sixième Étage
Skär sillen i bitar stora nog att en suktande, längtande, hungrig matgäst ska kunna äta med största möjliga njutning. Det är ju det allt handlar om ändå. Njutning alltså …
Blanda ihop gräddfil, majonäs och dijon i en bunke. Rör ned vitvinsvinägern tillsammans med florsocker, senapspulver och vitpeppar. Den sistnämnde glädjespridaren ska vara mortlad till ett fint pulver.
Vänd ned de skurna sillbitarna varsamt och se till att det blandas väl.
Skeda över kärleksskapelsen i en glasburk. Täck med lock och låt sillen dra. Den blir som godast efter ett dygn, men fungerar även utmärkt att ätas omedelbums.
Har ni koll på påskbordet nu då vänner? 😉
//Frederik
Fredrik Schelin
Halloj Frederik, låter hur gott som helst den ska jag laga till.
Mitt Påsköl tips:
http://blogg.alltommat.se/njutbart/2012/03/14/mikrobryggeri-i-sigtuna-brygger-paskale/
Trevlig lördag
//Fredrik