Pannbiff med lök

Jag älskar orden Slow Food som ju ofta används för mat från amerikanska södern, cajun, creole osv. Jag tycker dagens middagstips är en svensk motsvarighet. Det är så grymt bra för själen, värmande, omfamnande och så magiskt gott!!

I kockens glas tycker jag ni bör ha ett aningen mörkare öl, till exempel Dugges Mörk Lager
I kockens öra borde ni väl ha något som klingar svensk, men råkar vara Nederländskt – Cornelis Vreeswijk – Personliga Persson (live 1986)

pannbiff, stekt lök, skysås, köttfond, lingonsylt, husmanskost, frederik zäll

PANNBIFF MED STEKT LÖK, SKYSÅS & RÅRÖRDA LINGON

4 portioner

600 g blandfärs
salt & peppar
3 gula lökar
potatis
rårörda lingon (lingon och socker)
50 g smör
2 msk kalvfond
1 dash rödvinsvinäger
Strösocker
Vatten

Blanda 2 dl rumstempade lingon med 1 dl socker i en bunke. Rör tills det slutar knastra.

Skala och skiva lökarna i tjocka skivor. Hetta upp 2/3 av smöret och mjukstek lökarna utan att de tar mycket färg. Medelhög värme blir bra, det får gärna ta lite tid.

Koka skalad potatis tills den är klar i saltat vatten. Forma små relativt tunna biffar av färsen, krydda rikligt med salt och peppar och stek dem klara i resten av smöret. Håll biffarna varma, häll av vattnet från potatisen och håll även dem varma.

Häll över stekskyn från biffarna och lökarna i en kastrull. Slå på fond, en dash vinäger, cirka 1 dl vatten och strö över en nypa socker. Koka upp och vispa rejält. Smaka av. Salt? Peppar? Vinäger? Vatten? Socker? Ni fattar! 🙂

Servera biffarna med löken, kokt potatis, skysås och rårörda lingon.

Du kanske också gillar