Panerad Gös med Räkstuvad Potatis

För en liten tid sedan hade vi Elvis flickvänner med familj över på besök. Ja, han har faktiskt två flickvänner redan. Julia & Michaela är tvillingar och föddes några dagar efter Elvis. Vi delade rum på neonatalavdelningen och redan där fann de små varandra, haha! 🙂 (Sanningen kanske är att vi föräldrar hade väldigt trevligt ihop och har umgåtts sedans dess…)

Hur som helst så var det matlagning och glädjande umgänge på schemat och jag plockade fram en gammal klassiker från min första kokbok. Glädje! Hoppas det smakar vänner!

Krispigt panerad gösfilé med dill- och räkstuvad potatis

4 portioner

4 fina filéer av gös
1 dl dinkelmjöl
0,5 dl ströbröd
0,5 dl cornflakes
salt och peppar
2 msk smör
800g färskpotatis
2 dl crème fraiche
1 knippe dill
2 msk dijon
300g oskalade räkor
5 salladslökar
Färsk pepparrot
Citron
I kockens glas: Nils Oscar Pils (1454) Sve
I kockens öra: Alison Krauss & Union Station – Restless

Alison Krauss är underbar. Jag har sällan hört en så klar och vacker röst. Lyssna, inspireras och njut. Det finns en live-dvd med Alison & gänget som bjuder en otrolig musikunderhållning. Den rekommenderas varmt som sällskap i köket.

Sätt ugnen på 200°C och testa en av tidernas godaste pils.

Skölj fisken och torka av den lätt.

Krossa cornflakes lätt med handen och blanda med 1 tsk salt, ströbröd och dinkelmjöl på ett fat. Panera fisken jämt och fint.

Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Stek filéerna gyllenbruna, 1-2 minuter på båda sidor och lägg dem sida vid sida i en ugnssäker form.

Skrubba potatisen. Givetvis görs det bäst i lä på akterdäck i solskenet. Koka potatisen i lättsaltat vatten, ca tio minuter. Låt den ånga av under lock tillsammans med fint skivad salladslök.

Baka klart fisken i ugnen i ca sju, åtta minuter.

Rör ner senap, crème fraiche, finhackad dill och skalade räkor i potatisen. Smaka av med citron, salt och nymald svartpeppar.

Servera den underbart krispiga fisken med stuvad potatis, rikligt med riven pepparrot, en citronklyfta och en dillvippa direkt på bryggan en eftermiddag i juni då solen värmer gott.

Du kanske också gillar

  1. Palt

    Haha, läste helt fel i rubriken… Rävstuvad istället för räkstuvad. Jojo, det hade varit nåt det, stuvad räv… 🙂

  2. lyxlagat

    Det hade sannerligen varit nåt! 🙂