New England Clam Chowder i Lergryta
God, underbar fredag mina kära vänner och läsare.
Idag blir en bra dag, det känner jag på mig. Jag ska springa lite ärenden och förbereda lite inför morgondagens kräftskiva som går av stapeln hemma hos min far i skärgården. Han fyller år och har samlat ett jättegäng som ska fira, äta gott och njuta av dessa varma septemberdagar i den bästa av miljöer. Ljuvligt!
Eftersom jag är så stolt över min senaste kokbok och eftersom jag vill locka er alla att köpa den ( 😉 ) så kommer här ett finfint helgrecept. Detta skall alltså tillredas i Lergryta och det är mysigt, lyxligt att laga och underbart gott att förtära, så fram med lergrytan nu goda medborgare. Laga, lyxa & njut!
—
J-C Lincoln (1870-1944), författare av 47 böcker och pjäser om Cape Cod skrev en gång: ”En New England clam chowder gjord som den ska göras, är en måltid att predika om, hylla och sjunga hymner om.”
New England Clam Chowder
(I Lergryta)
5-6 portioner
150 g rökt sidfläsk
1 kg blåmusslor
1 gul lök
5 potatisar
1 fänkål
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 flaska torrt, vitt vin
2 dl vatten
1 citron
Olivolja
Salt och vitpeppar
I kockens glas finns en Brooklyn Lager (nr 1548) USA
I kockens öra hymnar Elvis Presley – How Great Thou Art
Blötlägg grytan i 30 minuter.
Skär små tärningar av sidfläsket och stek det knaprigt. Låt fläsket rinna av på lite hushållspapper.
Skala och hacka löken fint. Borsta rent musslorna och skrapa bort eventuellt skägg. Släng bort de musslor som inte stänger sig när ni knackar på dem.
Koka upp vatten och vin i en stor kastrull. Häll ner musslorna tillsammans med löken och låt stormkoka i ca 2-3 minuter.
Sila hela glädjen så att vinet hamnar i lergrytan. Spara musslorna och löken till senare. Släng bort de musslor som inte öppnat sig.
Ansa och tvätta fänkålen. Spara lite fänkålsdill som garnityr. Skala potatisarna. Skär fänkålen och potatisen i småbitar. Lägg fänkål och potatis i grytan.
Blanda mjölk och grädde och häll i grytan. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Sätt ugnen på 200°C och låt stå i ca 60 minuter.
Ta ut soppan och låt den koka i en kastrull. Mixa den slät med en stavmixer och smaka av med 1 citron, salt & vitpeppar.
Lägg musslorna i små skålar och häll över den rykande heta soppan. Strö över knaperstekt fläsk och garnera med fänkålsdill.
Fantastiskt gott!
Idag finns det en finfin krönika från öl- och whiskykonnässören Örjan Westerlund att läsas på Grenadinebloggen. Missas ej! 🙂
//Frederik
Ronchedone "rules"
Det här såg riktigt gott ut. Skall nog damma av grytan i alla fall! Hoppas ni hade trevligt igår!
Trevlig helg!
Stefan
Ingrid
Jag tycker också det ser gott ut:) men tyvärr äter jag inte musslor, vet inte varför eg för som fd västkust-bo gillar jag fisk&skaldjur i alla former men inte musslor. Jaja, men lergrytan kommer fram då o då men mest kyckling blir det, egna recept o ”lån”+ egen ”twist”:) Jag kommer iaf lätt köpa din andra bok också såklart. Ha det gott och trevlig helg +kräftskiva!
Birgitta Höglund
Får nog ta och köpa mig en lergryta igen. Den gamla försvann efter en av mina många flyttar.
Det ser fantastiskt gott ut. Ska kolla in din kokbok också.
Grattis till den 🙂