Musslor i vin
Laga något gott på söndag var order jag fick här hemma, haha! Marie var borta i fredags och vi var tillsammans borta på middag på lördagen så det har varit dåligt med matlagning här hemma i vårt renoveringskök, men i går lagade jag äntligen lite mat igen och det blev tidernas godaste snabbmat.
Ett nät blåmusslor, lite morot, selleri, rödlök, vitlök, tomat, persilja, vitt vin, grädde och ett gott bröd.
Skrubba musslorna och ta bort skägg om det finns. Släng alla öppna musslor som inte stänger sig när ni knacka på dem. Skölj musslorna. Skölj och skär alla grönsaker i små, små tärningar.
Hetta upp 2 msk olivolja i en stor kastrull. Vänd ner tärnad rödlök, vitlök, selleri och morot. Vänd runt och fräs utan att det tar färg, tills löken mjuknat något. Slän i musslorna, vänd runt och täck med lock. Låt stå i två minuter.
Slå på 2 dl vitt vin, vänd runt och täck med lock igen. Låt stå i ytterligare 3 – 4 minuter. Lyft ur musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Täck med folie. Slå i 1 dl grädde i vinkoket och låt stormkoka i 5 minuter utan lock.
Smaka av. Vänd ner musslorna, strö över lite hackad persilja och servera med gott bröd. Herrejistanes vicken grym glädje!!! 🙂
//Frederik