Jordnötsglass med Hasselnöt- & Gojibärsbräck

jordnötsglass, frederik zäll

Igår var jag på Gastro Academy och lagade upp middag med temat Skrei. En mycket trevlig afton må jag säga och en hel del glädjande skratt! Vill ni läsa recepten från den kvällen så finner ni dem på Gastro Academy’s hemsida. Desserten som inte var direkt kopplad till Skrei 🙂 kan jag bjuda på här och nu! Glädje! Trevlig helg!

PEANUT BUTTER BANANA ICE CREAM

2 stora ägg
1,75 dl strösocker
5 dl grädde
2,5 dl mjölk
1 dl jornötssmör
1 dl finhackade salta jordnötter
½ mogen banan

Vispa upp äggen hårt tills de är ljust fluffiga, tillsätt sockret lite i taget under konstant vispande.

Vispa sedan i grädden och mjölken och blanda väl.

Ta en deciliter av blandningen och vispa ihop med jordnötssmöret. Vänd sedan ner jordnötssmörsblandningen i den stora bunken igen. Blanda väl.

Kör glassmixen i er glassmaskin till den är nästan klar. Vänd då ned de hackade jornötterna och kör ytterligare i några minuter.

Låt glassen stå i frysen i minst 2 timmar innan servering.

~~~

HASSELNÖTSBRÄCK

100 g strösocker
¾ dl ljus sirap
2 msk vatten
¾ dl hasselnötter
2 msk torkade gojibär
1 msk smör
Flingsalt

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg och doftar riktigt gott. Låt svalna och krossa sedan lätt i en dubbelvikt kökshandduk.

Vispa ihop socker, vatten och sirap och koka upp. Tillsätt de rostade hasselnötterna och låt sjuda på medelvärme till en temperatur på 150°C.

Rör ned smöret och blanda runt. Häll ut den heta smeten på en bakplåtspappersbeklädd i ett tunt lager och strössla över de torkade gojibären och en nypa flingsalt.

Låt bräcket stelna helt och bli rumstempererat och bryt sedan bitar.

Du kanske också gillar