Wallenbergare

Sällan, sällan, men ibland…

Inte ofta lagar jag mat mer en än gång, och i detta fall plockade jag till och med fram min första kokbok (Lyxlagat Hemma) och kikade igenom hur jag gjorde mina Wallenbergare då. Jag bestämde mig att laga från receptet på kul och det blev kanon. Grymt glädjande smaker, en sann klassiker!

wallenbergare, lyxlagat, frederik zäll, rårörda lingon, potatismos, potatispuré, husmanskost

Wallenbergare med Nils Oscar Kalasöl

4 portioner

Wallenbergarna:
600g finmald kalvfärs
6 äggulor
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1,5 dl Nils Oscar Kalasöl
4 skivor formfranska
Rårörda lingon: (5 dl lingon, 2 dl socker, rör i en rostfri bunke tills det slutar knastra)
300g frysta gröna ärtor
Smör
Salt & vitpeppar
Potatismoset:
400g mjölig potatis
200g palsternacka
1 dl mjölk
1 liten klick smör
Muskotnöt
Salt & peppar
I kockens glas: Nils Oscar Kalasöl
I kockens öra: Claes-Göran Hederström – Det börjar verka kärlek banne mig

Skala potatisarna som min skärgårdsgranne Cyril gör. Allt du behöver är en stor hink vatten, en pilsner, en solig och vindskyddad plats i trädgården där du kan vissla i fred. Ingen brådska kära vänner.

Koka upp saltat vatten och koka potatis och skalad palsternacka tills de är mjuka. Låt ånga av väl under lock.

Påbörja wallenbergarna. Använd en matberedare. Eftersom endast 1 dl Kalasöl går åt till maten så får ni fint sällskap i köket idag. Dessutom har ni ju Claes-Görans schlagerdänga i högtalarna. Inte illa!

Mixa formbrödet till smulor. Lägg ut på ett fat och ställ åt sidan.

Salta och peppra färsen. Mixa den tillsammans med äggulorna. Mixa vidare och tillsätt grädden i en fin stråle, sen ölet på samma sätt tills allt är blandat.

Koka de frysta ärtorna i ca 5 minuter. Häll av vattnet, rör ner en liten klick smör, salta och peppra. Håll ärtorna varma under lock.

Pressa potatis och palsternacka med en potatispress. Rör ner 1 dl mjölk och smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar. Håll varm.

Forma fyra rejäla biffar av kalvfärsen och vänd dem i brödsmulorna.

Hetta upp 2 msk smör i en stor stekpanna och stek biffarna försiktigt. De skall vara guldbruna på ytan och ljusa i mitten.

Servera de gyllene biffarna med potatispurén, kokta ärtor, rårörda lingon och skirat smör.

Det är klass på Wallenbergarna!

(Skirat smör görs enkelt. Värm en rejäl klick smör mycket varsamt till smöret smält. Häll bort det vita slagget och kvar har ni skirat smör.)

Du kanske också gillar