Mangosallad med picnicbog
Jag hade en fin bit picnicbog i frysen så jag kika runt lite och hittade idén att göra en mangosallad som sedan toppades med köttet. Jag tvekade inte länge utan började komponera och fick ihop en grymt bra middag. Så hör gjorde jag;
STEKT PICNICBOG PÅ MANGOSALLAD
4 portioner
600 g putsad picnicbog, skuren i tunna, tunna strimlor
1 finhackad rödlök
1 finhackad solovitlök
3 fint skurna salladslökar
1 strimlad stjälkselleri
1 urkärnad, strimlad grön chilifrukt
3 stora tomater
2 gemsalladshuvuden
1/3 burka
1 mango
Koriander
Olivolja
Sesamolja
Japansk soja
Lime
Honung
Havssalt & svartpeppar
Klyfta tomaterna och släng bort kärnhuset. Skär tomaterna i tärningar. Dela gurkan på längen, gröp ur kärnhuset med en matsked och tärna sedan gurkan i fina tärningar. Skala och skär mangon i lite större tärningar. Strimla gemsallad. Blanda allt detta varsamt på ett stort fat och ställ åt sidan.
Hetta upp lite olivolja och stek den strimlade picnicbogen i omgångar. Salta och peppra under tiden. Lyft ur allt det stekta köttet och stek nu rödlöken och vitlöken tills den är genomskinlig. Tillsätt då salladslök, selleri och chili. Låt fräsa i 2 – 3 minuter och blanda sedan med köttet.
Blanda 1 msk sesamolja, saften från 1 lime, 1 msk soja och några droppar flytande honung. Smaka av. Tydlig sesamsmak och salt från sojan ska det vara. Häll dressingen över köttet och vänd runt. Låt svalna något och häll sedan allt kött på fatet med mangosalladen.
Toppa med grovt skuren koriander och servera gärna med kokt ris.
Smaklig spis vänner! 🙂
//Frederik