Krispig kyckling med finfin sallad
Hej vänner,
Hoppas helgen varit finfin. Här är det slask, slask och slask. Kanske kan vi krydda upp tillvaron lite med en finfin, fräsch och smakrik måltid ..?
ASIATISK KYCKLING MED SALLAD
4 portioner
4 kycklingbröstfiléer, skinnfria
3 msk paprikapulver
2 tsk fänkålsfrö
1 msk rosépeppar
2 tsk svartpeppar
2 tsk salt
Jordnötsolja
Salladen:
Spetskål
Morot
Rödlök
Rättika
Tomat
Salladslök
Lime
Mirin (risvin)
Sesamolja
Japansk soja
Rörsocker
Salladen görs enkelt. Skala och strimla alla godsaker. Filéea tomaterna genom att klyfta dem fint och slänga bort kärnhuset. Lägg alla grönsaker i en stor bunke och täck med plast.
Blanda samman 1/2 msk sesamolja med 1 pressad lime, 1 liten skvätt mirin, 1/2 msk soja och 1 tsk rörsocker. Rör runt och låt stå tills sockret smält. Smaka av och fyll på med de smaker ni själva vill lyfta fram. Jag är väldigt förtjust i blandningen av lime, sesamolja och soja. När sockret är upplöst, häll dressingen över grönsakerna och blanda väl. Täck återigen med plast och låt stå svalt tills maten är på bordet.
Kycklingen görs på ett mycket enkelt vis. Blanda alla torra kryddorna i en mortel och gå loss tills ni har ett välblandat fint pulver.
Lägg kycklingfiléerna mellan två bakplåtspapper. Banka filéerna platta med en köttklubba eller botten av en kastrull. De ska vara ungefär 1 centimeter tjocka. Släng bort det övre bakplåtspappret och strössla över halva kryddmängden. Vänd filéerna och strö över resten. De ska vara helt täckte med kryddor och vara ”torra”.
Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna och stek kycklingen på hög värme. Låt dem ligga orörda tills de fått fin, brynt färg och en hård skorpa innan ni vänder. Stek dem lika länge på andra sidan.
Skär filéerna i centimeterbreda strimlor och servera med den smakrika och krispiga salladen. Läckert som tusan och hur lätt som helst.
Kanske saknar ni vad jag tycker kocken ska dricka och lyssna på? 🙂
I kockens öra: Nobou Uematsu – Final Fantasy VII theme
I kockens glas: Shimaguni Stout (11050)
Glädje! 🙂