Maries Ostkaka
Först kommer här ett recept på livskvalité; Calvados & Jan Johansson. Varsågod och njut!
Jag hade inte provat ostkaka förut. Har ingen bra förklaring till varför. Älskar bakverk, älskar godis, älskar desserter… Någonstans har något tydligen gått snett… 🙂
Min älskade fru stod för denna skapelse som var en riktigt ljuv gastronomisk upplevelse.
Maries Ostkaka
8-10 portioner
5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
15 sötmandlar
2 msk ostlöpe
4 ägg
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
Servera med blåbärssylt och vispad grädde
I kockens glas: Château du Breuil Calvados VSOP (nr 247)
I kockens öra: Jan Johansson – Berg-Kirstis Polska
Sätt ugnen på 175°C.
Värm nästan all mjölk till 37°C. Blanda resten av mjölken med mjölet till redning.
Ta kastrullen från värmen och vänd ner redningen tillsammans med ostlöpen. Låt stelna i ca 45 minuter. Kryssa sedan massan med en matkniv och låt vila ytterligare 10 minuter.
Häll över massan i ett durkslag och låt den rinna av.
Vispa ihop grädde, ägg och socker i en bunke. Finhacka mandeln. Vänd ner ostmassan och mandeln i bunken. Häll massan i en stor, smord ugnssäker form.
Grädda kakan i ca 1 timme tills den blivit vackert gyllenbrun.
Serveras ljummen med blåbärssylt och vispad grädde.
Grattis till er som testar detta! 😀
//Frederik
Helena
Hej! En fråga bara, jag har tänkt göra egen ostkaka, men recepten skiljer sig så mycket åt. I AoM:s receptdatabas står det att man ska använda 11+5 dl mjölk till fem ostkakor, men i ditt recept står det 5 liter till EN ostkaka!! Hur kan detta stämma, och vilket recept ska jag tro på!? Tack för hjälpen:)
frederik
Hej,
Marie fann receptet på >Coop.se< där det står 5 liter. Hon antog att det var 5 deciliter som menades och inte liter. Tack för att du påpekade detta. Har nu också ändrat i inlägget… 😀
//F