Maries Ostkaka

Ostkaka

Först kommer här ett recept på livskvalité; Calvados & Jan Johansson. Varsågod och njut!

Jag hade inte provat ostkaka förut. Har ingen bra förklaring till varför. Älskar bakverk, älskar godis, älskar desserter… Någonstans har något tydligen gått snett… 🙂

Min älskade fru stod för denna skapelse som var en riktigt ljuv gastronomisk upplevelse.

Maries Ostkaka

8-10 portioner

5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
15 sötmandlar
2 msk ostlöpe
4 ägg
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
Servera med blåbärssylt och vispad grädde
I kockens glas: Château du Breuil Calvados VSOP (nr 247)
I kockens öra: Jan Johansson – Berg-Kirstis Polska

Sätt ugnen på 175°C.

Värm nästan all mjölk till 37°C. Blanda resten av mjölken med mjölet till redning.

Ta kastrullen från värmen och vänd ner redningen tillsammans med ostlöpen. Låt stelna i ca 45 minuter. Kryssa sedan massan med en matkniv och låt vila ytterligare 10 minuter.

Häll över massan i ett durkslag och låt den rinna av.

Vispa ihop grädde, ägg och socker i en bunke. Finhacka mandeln. Vänd ner ostmassan och mandeln i bunken. Häll massan i en stor, smord ugnssäker form.

Grädda kakan i ca 1 timme tills den blivit vackert gyllenbrun.

Serveras ljummen med blåbärssylt och vispad grädde.

Grattis till er som testar detta! 😀

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Helena

    Hej! En fråga bara, jag har tänkt göra egen ostkaka, men recepten skiljer sig så mycket åt. I AoM:s receptdatabas står det att man ska använda 11+5 dl mjölk till fem ostkakor, men i ditt recept står det 5 liter till EN ostkaka!! Hur kan detta stämma, och vilket recept ska jag tro på!? Tack för hjälpen:)

  2. frederik

    Hej,
    Marie fann receptet på >Coop.se< där det står 5 liter. Hon antog att det var 5 deciliter som menades och inte liter. Tack för att du påpekade detta. Har nu också ändrat i inlägget… 😀

    //F