Mannerströms falukorv de luxe
När jag är bortrest längtar jag alltid hem till mitt kök där det faktiskt finns en ugn. Är jag ute med båten eller på solresa till ett vackert, varmt land så är maten alltid i fokus och alltid underbar, men det jag aldrig har tillgång till på semestrar är just ugnen. Efter overkligt många portioner morning glory & annat smaksens var det alltså dags för en falukorvsklassiker i ugnen! 🙂
Gratinerad falukorv med potatismos
4 portioner
800 g finfin falukorv
1 purjolök
1 gul lök
5 tomater
2 saltgurkor
2 msk finhackad, färsk timjan
2 dl matlagningsgrädde 15%
2 dl riven västerbottensost
1 knippe bladpersilja
Svensk grov senap
Chilisås
Salt och peppar
Potatismos
800 g mjölig potatis
2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 dl riven västerbottensost
Riven muskot
Salt och peppar
Sätt ugnen på 175°C och koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Skala och koka potatisarna. Dela och skölj purjolöken noga. Skär den i 1 cm bitar. Skär den gula löken i tunna skivor.
Smörj en stor ugnssäker form. Lägg ut purjolöken i botten. Dela falukorven på längden och lägg den på purjon. Bre på rikligt med grov senap och chilisås. Salta och peppra och strö över timjan.
Skär tomaterna i tjocka skivor och gurkan i stavar. Toppa korven med gul lök, tomater och saltgurka. Häll på grädden och strö över osten.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.
Slå av vattnet från de mjuka potatisarna och låt dem ånga av under lock några minuter. Pressa dem sedan och tillsätt grädden och osten. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Vänd ner 1/2 knippe finhackad persilja.
Ta ut korven när den fått den finaste av färger och strö över 1/2 knippe finhackad persilja.
Detta smakar så godare än godast. Upplev det gärna!
//Frederik