Lime- och basilikaglass med varm hallonsås
Tjena tjena,
Idag är det tisdag och isen och kylan verkar inte alls förstå att den skall glida vidare och återkomma nästa vinter.
Jag gillar att planera middagar och fester i god tid. Då känns det som om man får njuta av tillställningen under en längre tid. På söndag skall jag ha middag och den är givetvis noggrant planerad in i minsta detalj. Då gäller det att också planera för vad kocken skall ha i örat & i glaset. Självklart kan jag inte avslöja mycket mer just nu eftersom det hela är en överraskning, men jag återkommer under kommande vecka med detaljerad rapport och meny.
Något som jag redan nu kan tipsa om är en ruskigt god dessert till er lördagsmiddag framför Melodifestivalen.
Lime- och basilikaglass med varm hallonsås
2 portioner
1,5 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 liten äggula
1 lime (zest & saft)
8 blad basilika
10 färska små maränger
1 dl frysta hallon
1 msk strösocker
1/2 msk Samos (Se kockens glas)
I kockens glas: Samos (nr 8323)
I kockens öra: Beatles – Hey Jude
Det är riktigt gott med en liten skvätt i såsen och en liten skvätt i glaset till kaffet. Kocken hinner nog inte avnjuta dryck utan får glatt vänta tills servering… 🙂 Overkligt grym låt serveras med en glädjande video dessutom. Kolla framförallt in sköna liraren efter ca 5 minuter och 26 sekunder… Hahaha!
Vispa upp grädden hårt. Tvätta limen väl. Zesta & pressa lime i grädden och blanda väl med socker och äggula.
Strimla basilika och vänd ner den. Smula ner marängerna och blanda varsamt.
Fördela smeten i 2 portionsformar och låt stå i frysen över natten.
Ta fram glassen tio minuter före servering och förbered då såsen. Hetta upp hallonen med socker och vatten tills allt smält samman. Passera genom en finmaskig sil och häll den heta såsen över glassen. Servera direkt med en kopp kaffe och en liten skvätt Samos. 😀 .
//Frederik
Ida
fräsch efterrätt, ser jättegod ut!
Ida
fräsch efterrätt, ser jättegod ut!
Ingelöf
Det där ser jättegott ut! 🙂
Ingelöf
Det där ser jättegott ut! 🙂
Tomas
Hej Frederik!
Vad menar du när du zestar en frukt? Tack för receptet på tomatsoppan. Kanongod!
Ha det så gott!
Tomas
Tomas
Hej Frederik!
Vad menar du när du zestar en frukt? Tack för receptet på tomatsoppan. Kanongod!
Ha det så gott!
Tomas
frederik
Hej på er gott folk! Tack för de fina kommentarerna! 🙂
Tjena Tomas. Zest är det yttersta, färgade skalet på citrusfrukter som man river med ett fint rivjärn eller ett zestjärn. Frukten skall vara noga sköljd och så gäller det att endast zesta den färgade delen av skalet. Det vita som finns under smakar väldigt beskt och skall inte användas.
Sköt om er!
//Frederik
frederik
Hej på er gott folk! Tack för de fina kommentarerna! 🙂
Tjena Tomas. Zest är det yttersta, färgade skalet på citrusfrukter som man river med ett fint rivjärn eller ett zestjärn. Frukten skall vara noga sköljd och så gäller det att endast zesta den färgade delen av skalet. Det vita som finns under smakar väldigt beskt och skall inte användas.
Sköt om er!
//Frederik