Laxbakelsen & Rostbiffen
Hej väner,
Före helgen nämnde jag lite om min trerätters inför Alla Hjärtans Dag och nu kommer lite bilder samt lite tips om rostbiffen som jag skrev om då. Först kan jag meddela att det blev sjukt gott! 🙂
LAXBAKELSE MED FORELLROM
2 portioner
1 gelatinblad
100 g kallrökt lax
1/2 dl Philadelphia
Gräslök
Crème fraiche
Kavring
Salt & peppar
Citron
Dill
Forellrom
Blötlägg 1 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter.
Finhacka 100 g kallrökt lax och blanda den med 1/2 dl Philadelphiaost. Smaka av med salt, peppar & citronsaft. Vänd ner rejält med fint skuren gräslök.
Värm försiktigt 1 dl crème fraiche i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och smält det sedan i den varma crème fraichen. Vänd ner det varma i laxröran och blanda väl.
Häll upp smeten i två stadiga formar, typ muffinsstorlek. Kör kavring i matberedaren till smulor och lägg ett lager smulad kavring ovanpå laxröran. Ställ i kylen i cirka 4 timmar.
Vänd försiktigt uppochned på bakelserna och toppa med lite dill, citron och en klick forellrom.
—
FRANSK ROSTBIFF
Det finns inte mycket som är lättare än att tillaga en rostbiff till en löjligt delikat måltid. Så här gör jag;
Sätt ugnen på 100°C.
Bind upp rostbiffen så att ni får en jämntjock bit. Hetta upp smör i en stekpanna. Krydda köttet rikligt med salt och peppar och bryn det runt om så att rostbiffen får fin färg på alla sidor, även ändbitarna.
Baka av köttet i ugnen till en innertemperatur på 59°C.
Jag gör många olika marinader, men en grundmarinad till rostbiff ser ungefär ut som följer;
1 dl olivolja
3/4 dl rödvinsvinäger
Några rejäla nypor flingsalt
Rikligt med svartpeppar
4 pressade vitlöksklyftor
2 strimlade salladslökar
Testa gärna att blanda i egna godsaker här. Färska örter, citrongräs, ingefära, soja… Lek fritt!
Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Förslut påsarna och marinera i två dygn i kylskåp. Vänd påsen då och då.
Vid servering är det bara att skiva köttet och ringla över lite av marinaden för att behålla köttet så saftigt och smakrikt som möjligt.
Blir det kvar kött så har ni tidernas godaste sandwich till lunch dagen efter, ett gott bröd, majonnäs, lite tabasco, rostad lök, rödvinsvinäger, bbq-sås, rödlök och skivad rostbiff. Jisses!!! 🙂
//Frederik