Lax i tortilla

Laxwrap liggande

Detta har blivit en favorit här hemma. Det är inte ofta jag lagar något om och om igen, men här har vi en sådan rätt. Detta var något jag funderade fram till reportaget jag gjorde i allt om mat för en kort tid sedan. Jag åt något liknande i Mexico en gång och återskapade den enkla rätten till något som verkligen blev supergott. Har ni inte redan testat detta så gör det. Grymt gott, snabbt och enkelt. Inte kanske Lyxlagat i korrekt term, men som sagt, lyxigt gott! 🙂

Lax i tortilla

4 skinn- och benfria filébitar av lax
3-4 knivsuddar Chilipeppar
3 klyftor vitlök
4 majstortillias
2 burkar majskorn
1 lime
2 dl matyoghurt
1/2 salladshuvud
Salt & svartpeppar
I kockens glas: Corona Extra  (nr 1598)
I kockens öra: Eskobar – Move On

Sätt ugnen på 175°C.

Zesta och pressa limen. Spara zesten till senare, häll saften i en liten skål. Tillsätt 3-4 knivsuddar chilipeppar och en pressad vitlök.

Dela laxbitarna två gånger på längden så att ni får tre smala sticks av varje bit. Pensla laxbitarna runt om med vitlöksmarinaden och lägg dem på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Stek laxbitarna i ugnen i cirka 15 minuter.

Blanda 2 pressade vitlöksklyftor med 2 dl matyoghurt och limezesten.  Smaka av med en bra nypa salt och peppar och ställ sedan såsen svalt tills servering.

Värm era tortillas under laxen i ugnen några minuter.

Servera den heta laxen med den kalla yoghurten, en rejäl näve majs och en rejäl näve strimlad grönsallad insvept i de varma tortillabröden. För extra hetta, krydda laxen med ytterligare en nypa chilipeppar innan servering.

Nu är det ett väldigt intressant prat om aromspegling mellan vin och mat. Kolla inlägget om vitt vin på bokbloggen!

Du kanske också gillar

 1. Bodil

  Hej, Vad är zesta??

 2. lyxlagat

  Tjena tjena Bodil,
  Zest är det yttersta skalet på citrusfrukter. Att zesta till exempel en citron är att finriva det yttersta, färgade skalet. Det vita som finns därunder har en väldigt besk ton så undvik det. Speciella rivjärn för ändamålet finns att köpa.(Zestjärn) Annars funkar det bra att använda den fina sidan på rivjärnet där hemma.
  Må väl!
  //Frederik