Kycklingspett & Tzatziki
Vet inte hur många gånger jag ätit detta, men jag blir lika chockad varje gång över hur otroligt, löjligt gott det är. Välkryddad kyckling, i filé, på spett eller helst av allt kanske helgrillad med massor av smak av citron, vitlök och örter. Servera det hela med en läcker fetaostsallad och en riktigt god tzatziki. Fest! Inget annt än en riktig smakfest!!!
Fetaost, tomat, rödlök, gurka, grekisk olivolja, en dash citron, havssalt, svartpeppar och oregano. Magi!
Kycklingspetten är av lårfiléer, rubbade med paprikapulver, cayennepeppar, torkad oregano, citronzest, havssalt, svartpeppar och sedan penslade med olivolja. Jag brukar korsa spetten, det gör att man kan vända hela faderullan med en rejäl grilltång utan problem. Grilla på direkt värme, cirka 4 minuter per sida. Snitta den tjockaste biten och se till att vätskan som rinner ut är helt klar och inte rosa.
Tzatzikin finns det väl miljarder recept på gissar jag, men jag brukar riva eller tärna en halv gurka och krama ur den ganska hårt. Därefter kan den ligga för att rinna av i ett durkslag i 30 minuter. Blanda gurkan med 3 dl grekisk yoghurt, en droppa flytande honung, citronsaft och 2 pressade vitlöksklyftor. Vänd runt det hela. Låt sedan er tzatziki stå i rumstemperatur minst 30 minuter innan servering. Smaka av med havssalt och vitpeppar precis innan servering.
Vad ska då kocken dricka? Det funkar precis lika bra med det som gästen kan dricka idag, Nils Oscar God Lager! Löjligt bra lager till välkryddat mat!