Kyckling & Tzatziki

Hej vänner,

Idag är jag på Gastro Academy i Täby och lagar mat, men tänkte hastigt tipsa er om lite gott där hemma! 🙂

lyxlagat kniv-och-skarbrada

Sätt ugnen på 225°C. Förkoka blandade rotfrukter så att de är nästan klara. Lägg dem i en oljad form tillsammans med delad salladslök och klyftad tomat. Några delade citroner och några sönderbankade vitlöksklyftor får också följa med. Ringla över olivolja, honung, flingsalt och svartpeppar.

lyxlagat potatis-och-gronsaker

Skala och riv en bit gurka, låt den rinna av i ett durkslag. Häll upp ca 2 dl grekisk yoghurt i ett kaffefilter och låt rinna av i 30 minuter. Blanda sedan gurka, yoghurt, 1 msk olivolja, 1 nypa salt, nymald svartpeppar och 1 – 3 pressade klyftor vitlök. Smaka av med citron och låt sedan stå rumstempererat, gärna i minst 30 minuter.

lyxlagat tzatziki

Tänd grillen, trä upp kycklinginnerfiléer på spett. Blanda torkad, krossad chili eller cayennepeppar med salt och peppar. Ringla olivolja över spetten och rulla dem sedan i kryddblandningen. Pensla till sist med flytande honung.

lyxlagat Kycklingsticks-liten

Sätt in plåten med rotftrukter och salladslök i ugnen och låt stå tills allt börjar få lite fin gyllene färg. Grilla spetten på direkt värme tills de är genomstekta. Det går fort. (Man kan lägga lite folie under den del av spetten som inte sitter i kycklingen. På så sätt så skyddar man träspetten från att brinna upp.)

Servera härligheten med den goda tzatzikin, lite flingsalt och ett gott bröd. Har inte kocken redan druckit upp all Mythos så tycker jag att även gästerna skall få varsin. 🙂

lyxlagat Kycklingsticks-tallrik

//Frederik

Du kanske också gillar