Kyckling-teriyaki med stekt ris

God måndag kära läsare.

Natten har varit svår här på Saltsjön då vindarna har varit rejält mycket starkare än vad prognoserna varnat för. När vår 60 ton tunga träskuta fladdrar som en vante i vinden så blir sömnen något begränsad. 🙂 .

Här kommer vinden till trots, ett riktigt smakrikt middagstips som glädjer varenda smaklök.

Kyckling-teriyaki med stekt ris

2 portioner

400 g kycklingfilé
Teriyakisås (finns på flaska i mataffären)
2 lime
2 portioner basmatiris
200 g sugarsnaps
1 burk minimajs
2 ägg
Kallpressad rapsolja
Sesamolja
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Karuizawa 12 Years (nr 490)
I kockens öra: Nobuo Uematsu – To Zanarkand

Har ni testat denna trevliga whisky? Aningen rökig ton och mycket välbalanserad. Servera rumstempererad med lite ljummet vatten. Riktigt fint sällskap bjuds även av tv-spels kompositören Nobuo Uematsu som skrivit otroligt vackra stycken till bland annat spel som Final Fantasy. Stor njutning utlovas…

Putsa och skär kycklingen i 3×3 cm bitar. Trä dem på grillspett (som får plats i stekpanna) och häll över hälften av teriyakisåsen. Pressa över en lime, vänd runt och låt marinera i en timme i kylskåp.

Koka riset enligt förpackningens instruktioner och låt sedan riset vila.

Hetta upp lite kallpressad rapsolja och några droppar sesamolja i en stekpanna. Fräs sugarsnaps och minimajs tills de fått lite färg. Krydda med lite nymald svartpeppar & salt. Låt svalna.

Salta och peppra kycklingen. Hetta upp ytterligare lite rapsolja i stekpannan och stek spetten tills kycklingen är färdig. Köttsaften får inte vara röd utan skall vara helt klar.

Värm en torr stekpanna och vänd ner riset. Knäck i två ägg och låt stå i en minut utan att ni rör runt. Vänd sedan försiktigt riset några varv i pannan.

Servera spetten med stekt ris, grönsaker och resten av teriyakisåsen. Garnera med en klyfta lime och middagen är fullkomlig. 😀 .

Sköt om er!

//F

Du kanske också gillar