Kyckling Marsala

Marsala – Hamnstaden i provinsen Trapani på Sicilien har 77784 invånare (2001). I staden finns resterna av det som en gång var Karthagernas starkaste fäste på ön. Stadens namn kom från araberna som kallade staden Marsa Ali – Alis Hamn.

I kväll blir det solstänkt, underbart italiendoftande mat. Nu kör vi!

Kyckling Marsala Lyxlagat

Kyckling Marsala med pappardelle

4 portioner

50 g smör
4 skinn- och benfria kycklingbröstfiléer
Färsk pasta till er alla fyra
3 msk vetemjöl
6 schalottenlökar
1 solovitlök
1 msk färsk riven ingefära
4 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 dl Marsala
1,5 dl grädde
1 stänk citron & 1 nypa socker
1 knippe bladpersilja
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Peroni Nastro Azzurro
I kockens öra: Pavarotti – Caruso

Pavarotti tillsammans med lite solsken och en peroni gör att åtminstone tankarna går till en varm sommarkväll. Till maten använder jag alltid Vecchioflorio Marsala Superiore som jag tycker är riktigt fin.

Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlöken. Vänd kycklingfiléerna i mjöl, salt och svartpeppar. Hetta upp smöret i en sautépanna och bryn kycklingen runt om. Lyft ur kycklingen och tillsätt istället den hackade löken och vitlöken. Blondera hacket långsamt och häll sedan på vatten, riven ingefära, marsala och smulade buljongtärningar.

Koka upp glädjen och lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan. Lägg på ett lock och låt godiset sjuda på svag värme i 25 minuter. Vänd kycklingbitarna och rör om då och då.

När kycklingen gått klart, lyft ur den och låt skyn koka upp. Tillsätt grädde och finhackad persilja, ett stänk citron och en nypa socker. Smaka av. Är det gott? Bra, lägg då tillbaka kycklingen och håll det hela varmt och gott.

Koka upp välsaltat vatten och koka pastan i en minut eller två. Servera sedan den underbara måltiden och garnera med något vackert grönt. Helt sagolikt! Forza Italia!

Blondera – Stek till råvaran mjuknar och blir lite genomskinlig

Du kanske också gillar