Kyckling i curry och lite Star Wars
God måndag, hoppas helgen behandlat er alla med stor respekt. Vi har haft en helt magiskt bra helg då lördagen inleddes med Galapremiär på ny Star Wars-rulle som tydligen skall sändas som serie på Disney XD framöver. Elvis slände på sig sina Darth Vader-kläder och så var det mingel, röda mattan, jediskola och massa annat kul. Ett helt grymt bra event måste jag säga, otroligt bra barnanpassat och Elvis är numera utbildad padawan och försöker använda sina krafter mot mig så att han ska kunna äta mer godis eller komma undan tandborstningen, haha! 🙂 Nedan kommer en sann klassiker, heeeeelt magiskt god sådan. Njutning vänner! KOKT KYCKLING I CURRYSÅS 4 portioner 1 kyckling à 1,5 kg 2 tsk salt per liter vatten 1 gul lök 2 morötter 5 kvistar persilja 5 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 kryddnejlika Såsen: 2 msk smör 3 msk vetemjöl 2 tsk gul curry 4 – 5 dl buljong från kycklingkoket 2 dl grädde Serveras med en krispig grönsallad och kokt ris Lägg den rena och sköljda kycklingen i en stor gryta och fyll med vatten så att kycklingen täcks helt. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten som användes. Tillsätt grovt hackad gul lök, skalad och grovt skivad morot, hela persiljekvistar, pepparkorn, lagerblad och en kryddnejlika. Koka upp, skumma av och sjud sedan under lock i cirka 45 minuter. Jag brukar lägga någon slags tyngd på kycklingen så att den håller sig under vattenytan under kokningen… Fixa gärna till ert ris och en fin sallad under tiden. När kycklingen är kokt, låt den vila i lite ugnsfolie och fixa till såsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ut mjölet utan att det blir några klumpar. Slå på 4 dl buljong, currypulvret och grädden. Koka upp och låt sjuda i 7 – 8 minuter. Blir såsen för tjock så späd med ytterligare lite buljong. Smaka av med curry, salt och vitpeppar. Åter till kycklingen. Ta bort skinnet och gaffla lätt loss köttet från kycklingskråvet. Lägg det varma köttet i en form. Häll över den rykande heta såsen och servera bums tillsammans med det kokta riset och en finfin sallad. Retromagi! 🙂 Smaklig spis! //Frederik
svea
Om man pressar i lite citron i såsen så blir det ännu godare. Glöm inte syran.