Farsumagru
Morsning vänner,
Igår var det Live Cooking på mitt schema, det vill säga jag lagade käk till massa hungriga själar på Gastro Academy i Täby. Italiensk livslyx var temat och det var en ganska rejäl fyrarätters jag ställde upp med. Som huvudrätt hade jag följande Farsumagru som är en rullstek i Siciliansk anda. Kolla in denna, heeeel t overklig. Grymt bra lyxlagat med lite Pavarotti i högtalarna och ett gott lantligt italiensk rödvin. 5 dl går ner i grytan så då får ni ett glas till kocken också! Haha! 🙂
Laga och njut vänner, trevlig helg!
FARSUMAGRU
Siciliansk rullstek
4-6 portioner
800 g nötbog, putsad
1 baguette, utan skorpa
1 ägg
2 äggulor
4 msk mjölk
2 salsiccia
3 klyftor vitlök
rosmarin, persilja, timjan
pecorino
buffelmozzarella
prosciutto
2 hårdkokta ägg
1 gul lök
5 dl rödvin
olivolja
2 burkar skalade hela tomater á 400 g
salt & svartpeppar
Serveras med ljust bröd
Skär en liten flik av köttet, vik upp och fortsätt skära så att ni får en ”platta” av köttet. Banka ut den något utan att det går hål med en köttklubba.
Riv loss brödet utan skorpan och hacka det. Blanda brödet med mjölken. Avskinna salsiccian och finhacka köttet. Vispa det råa ägget med äggulor och blanda med korvköttet och det fuktade brödet. Finhacka vitlöksklyftorna och blanda ned tillsammans med lite hackade färska örter. Krydda med salt & peppar. Blanda noga och väl.
Sätt ugnen på 175°C
Bred ut smeten på köttskivan. Täck sedan med tunt skivad mozzarella, strimlor av prosciutto och skivat hårdkokt ägg. Krydda ytterligare med lite färska örter, salt och peppar. Rulla ihop steken hårt och fäst med steksnöre.
Hetta upp cirka 1 dl olivolja i en gjutjärnsgryta och bryn steken runt om. Lyft ur steken. Tillsätt finhackad gul lök och låt den fräsas mjuk. Slå på rödvinet och låt reducera hastigt. Slå på tomaterna, blanda runt, lägg tillbaka steken och ställ grytan, utan lock, i ugnen i cirka 2 – 2,5 timmar.
Skiva steken och servera med den goda tomatsåsen och ljust brytbröd.