Kräftströmming till midsommar
Min fru fixar inte kräftor, det vill säga hon tål dem inte. De första åren kan ni gissa att jag retades eftersom hon hade rejäl huvudvärk efter varje kräftskiva. Konstigt att någon mår dåligt efter en kräftskiva, eller hur. Haha! Dock har det nu alltså visat sig att hon faktiskt är allergisk, stackarn. Då passar ju denna strömming perfekt eftersom smakerna är tydligt lika, men ändå helt fria från just kräftor.
Kräftströmming
500 g rensad strömming
1 dl passerade tomater
1 dillkrona
2 tsk dillfrö
1 rejäla nypor salt
Nymald svartpeppar
I kockens glas: Black Magic Woman (nr 11772) – Danmark
I kockens öra: Aretha Franklin – Rock Steady
Inte någon direkt anknytning mellan mat och dryck idag, förutom att de båda delarna är av högsta klass. Däremot passar ju drycken overkligt bra ihop med artisten. Black Magic Woman äger! Kom ihåg nu att ölet rekommenderas till kocken, inte till maten. 🙂
Sätt ugnen på 175°C.
Klipp bort ryggfenan på alla strömmingsfiléerna. Salta och peppra köttsidan och rulla ihop filéerna med skinnsidan utåt.
Lägg alla rullarna bredvid varandra i en ugnssäker form.
Lägg dillkronan på strömmingen och strö över dillfröna. Häll över de passerade tomaterna och baka av strömmingen i ugnen i cirka 14-15 minuter.
Ta därefter ut formen och låt glädjen svalna.
Servera glädjen med kokt potatis och livet är en fest. Även för kräftallergiker, haha!
Receptet är plockat ur min bok Sommarmat & Snaps som där min vän och kollega Örjan Westerlund har skrivit kapitlet om snaps.