Korv Stroganoff, denna klassiker

Ja, ni som följt Lyxlagat under en lägre tid vet att Korv Stroganoff är något som mer eller mindre motvilligt ändå återkommer titt som tätt. Anledningen..? Min fru… Jag tillagade min variant av Korv Stroganoff en sen natt (eller tidig morgon) efter en av våra första dejter för en väldans massa år sedan och det har sedan dess varit en av min kärestas favoriter. Själv är jag inte lika imponerad, men vid de få tillfällen då Marie faktiskt får önska sig mat så blir det nästan alltid just denna måltid.

Jag tror aldrig jag har ens lagt en sekunds tanke på vad en ”äkta” Korv Stroganoff är. Jag mindes bara mammas delikata version och skolans version som även den är ett mycket positivt minne (i alla fall för min del…). Utöver dessa minnen så var det så klart färgen som var viktig. När jag samlat dessa minnesbilder den sena kvällen för många år sedan vände jag således ihop vad som nu är vår familjeklassiker.

Sist Marie fyllde år ville jag bjuda Marie på en riktigt lyxig och fin middag… Gissa vad hon valde… Suck… Hahah!! Jaja, det är ju faktiskt grymt gott, kanske inte fullt så lyxigt som jag hade tänkt mig bara! 🙂

I kockens glas: Baron Trenck (11455)
I kockens öra: Betty Wright – Shoo Rah Shoo Rah

Grymt bra lager med mycket smaker och fin bredd. Delikat helt enkelt, liksom låten. Mer sväng är ju svårt att finna, haha! Stor matlagningsglädje.

korv stroganoff, lyxlagat, stroganoff, frederik zäll, allt om mat, mutti, falukorv, korvrätter, korvgryta

KORV STROGANOFF (På Zäll’s vis)

4 portioner

1 gul lök
Ca 700 g falukorv
1 solovitlök
2 msk tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
1 msk dijon
1 msk Slotts originalsenap
2 dl crème fraiche
400 g krossade tomater
3 kvistar färsk persilja
1 msk torkad oregano
1 knivsudd cayennepeppar, eller kanske 2..?
Flingsalt & svartpeppar
Olivolja & smör
Serveras med basmatiris och kokt broccoli, eller grön sparris när säsongen är som bäst!

Koka riset enligt förpackningens instruktioner, gärna i grönsaksbuljong.

Skär falukorven i mindre fina tärningar. Skala och finhacka gul lök och vitlöken. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna och stek korvarna till fin färg. Lyft ur korvarna och blondera sedan den gula löken i fyra – fem minuter. Tillsätt vitlöken och låt gå i ytterligare två minuter på medelvärme.

Blanda i vinäger, tomatpuré och torkad oregano och låt fräsa någon minut. Lägg tillbaka korven och slå på tomatkross och crème fraiche. Tillsätt även dijon och originalsenap. Krydda lätt med salt och svartpeppar och strö över cayennepepparn. Finhacka persiljan och vänd ner även den. Låt koka upp och sedan sjuda i några minuter.

Smaka av med salt, peppar, cayenne, dijon och/eller vinäger.

Konstigare än så är det inte, hah!

Ta hand om er vänner. Nu hoppar jag in i Drakarnas Land och börjar författa. 😉

//Frederik

Du kanske också gillar