Kolgrillad fjällröding med löjrom
Här kommer mitt bidrag till månadens tävling. Råvaran som skulle stå i centrum var löjrom och jag skapade följande goding runt omkring den ljuva rommen. Hela anrättningen ska sitta som en smäck till Robertson Chardonnay och det gör det, jag lovar! Haha! 🙂
KOLGRILLAD FJÄLLRÖDING MED LÖJROM
4 portioner
2 riktigt feta fjällrödingar á cirka 600 g (urtagna)
800 g kulpotatis (kokt & kall)
2 fänkålshuvuden
2 citroner
gräddfil
löjrom
havssalt & nymald svartpeppar
rapsolja
vitvinsvinäger
Tänd grillkolen i er grill och låt dem brinna sig grå och glödande heta.
Skrapa fjällen från rödingarna och skär tre skåror i skinnet på varje sida. Krydda insidan med salt & peppar och pressa i lite citronsaft i varje fisk. Ta dillen från ett av era fänkålshuvuden och finhacka det. Fördela dillen i fiskarna. Pensla dem utvändigt med rapsolja och låt vila tills grillen är redo. Lägg undan dillen från det andra fänkålshuvudet till garnering.
Skär fänkålshuvuden i så tunna skivor ni kan, gärna på en mandolin. Lägg dem i en bunke och ringla över rikligt med rapsolja & vitvinsvinäger. Salta och peppra och mosa hårdhänt med händerna så att allt blandas väl och att fänkålen mjuknar något. Täck över med plast och låt marinera i rumstemperatur.
Lägg de kalla potatisarna i en stor stekpanna och ringla över rikligt med rapsolja, salt och svartpeppar. Blanda runt och rosta i stekpanna direkt på grillen till finfin färg.
Grilla fiskarna på hög temperatur, direkt värme till en innertemperatur på ca 45°C och skinnet fått vackert bränd yta.
Servera de två fiskarna till fyra personer med rostad potatis, fänkålssallad, en citronklyfta, gräddfil och en stor klick ljuv löjrom. Garnera med den sparade fänkålsdillen.
Är det så att ni inte har möjlighet att grilla så går det givetvis utmärkt att tillaga fiskarna i en grillpanna och rosta potatisarna i stekpanna på spisen.
För er som vill vara med och tävla, klicka på bannern nedan och kör loss!