Jerky fläskfilé med grillad majssallad
Goder dag vänner! Återigen har jag varit o kikat i mina favoritböcker när det gäller snabb, enkel, men riktigt spännande vardagsmat. Jamie Olivers middag på 15 minuter eller 30 minuter…
Denna gång blev det en Jerky Pork tenderloin vilket alltså betyder jerkkryddad fläskfilé. Jerkkryddan kan ni läsa lite Wiki om här… Jag vet inte exakt hur Jamie gjorde sin, eftersom jag oftast bara kikar lite på bilder och i ingredienslistan för inspiration, men nedan följer min variant av denna mycket välsmakande vardagsrätt.
JERKY PORK TENDERLOIN
Ca 4 portioner
600 g fläskfilé
mald koriander
4 salladslökar
1 knippa färsk koriander
2-3 cm färsk, skalad ingefära i små bitar
2 klyftor vitlök
1/2 habanero
1 msk lönnsirap
1 nypa mortlad kryddpeppar
1,5 msk kinesisk soja
2 msk rödvinsvinäger
3 bifftomater, riktigt mogna
salt, svartpeppar & olivolja
3 – 4 msk matyoghurt
Putsa fläskfilén fri från hinnor och utanpåliggande fett. Skär den i medaljonger, cirka 3 – 4 centimeter tjocka. Platta till dem lätt med handen och krydda sedan med mald koriander, salt och svartpeppar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn bitarna vackert gyllene på båda sidor. Lyft ur köttet och håll varmt i folie.
Ansa salladslökarna och skär dem i mindre bitar. Lägg i mixern tillsammans med färsk koriander, skalade vitlöksklyftor, habanero, kryddpeppar, ingefära, lönnsirap, soja, vinäger, ungefär 2 msk vatten, grovt hackade tomater och några stänk olivolja. Mixa det hela hårt och länge till en jämn smetig sås.
Koka upp jerksåsen i stekpannan ni stekte köttet i. När det kokar, dra ned så att det precis sjuder och lägg tillbaka köttet. Låt sjuda på svag värme medan ni arrangerar salladen.
GRILLAD MAJSSALLAD
romansallad
körsbärstomater
alfagroddar
avokado
lime
förkokta majskolvar
salt, svartpeppar och olivolja
Hetta upp olivolja i en grillpanna och grilla majsen till fin färg. Skär loss majskornen blanda dem med ljuvligt söta små tomater, jag älskar de små plommontomaterna som finns titt som tätt i butikerna. Montera salladsbladen i en skål, fyll med majs, sallad, avokado och alfagroddar.
Pressa över rikligt med limesaft, ringla över lite olivolja och krydda med salt och svartpeppar, nymald så klart.
Servera hela denna härlighet med varma tortillas och kanske en Carib om ni lyckas få tag i denna ljuvligt citrusfruktiga lager. Tidenas bästa sommaröl! Skeda lite matyoghurt över jerkfilén och marmorera med några få skedrag. Glädje! 🙂
//Frederik