Julöl & Rödkålssallad
Hej vänner,
Har ni hunnit kika igenom systembolagets sortiment av julöl ännu? Jag har varit ute i god tid som vanligt och fått loss många spännande drycker. Förra årets vinnare (i min lilla värld, haha) var Mikkeller – Santa’s Little Helper 2010. Det var även den första jag provade i år eftersom jag var och jobbade i danmark och då fanns den på en trevlig pub… Yes! 🙂
När jag nu var och handlade julöl på bolaget så hade de faktiskt både årgång 2010 och 2011 vilket ju är grymt spännande i jämförelsesyfte. Ännu har jag inte öppnat min 2011, men versionen från 2010 är helt otroligt god. Det jag anser vara viktigt med ett bra julöl är så klart att det skall vara välsmakande och mustigt. Kryddigt och absolut mörkt. Om det även känns tydligt att det faktiskt är ett öl som skall dofta och smaka jul så är det ju toppen. Mikkeller bjuder på högsta klass på alla dessa punkter. Det doftar gran, korinter, apelsin, choklad, pepparkaka och must. Helt otroligt gott. Får ni chansen så köp loss ett ex.
Är ni dessutom sugna på julens absolut godaste salladstilltugg till skinkan eller er fina nygräddade Jansson så kika här;
Julens Rödkålssallad
500 g rödkål
1 msk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
salt & svartpeppar
2 äpplen
1,5 msk Grenadine (granatäppelextrakt)
2 rödlökar
2 msk 24% ättika
4 msk socker
6 msk vatten
I kockens glas: Mikkeller – Santa’s Little Helper (11354)
I kockens öra: Bobby Darin – If I were a carpenter
Finfin låt och ett kraftigt och bränt danskt julöl. En ganska annorlunda variant, men ändå finns de klassiska smakerna där, bara i en lite annan kombination och dosering av kryddorna. Pomerans, bränt kaffe, bränt gummi, kryddpeppar, humle och honung. Mycket gott!
Koka upp lagen till rödlöken. En klassisk 1-2-3-lag. Rör runt så att sockret blandas ut och dra kastrullen från värmen vid uppkok. Låt lagen svalna. Skala och skiva rödlökarna tunt. Lägg in dem i den kalla 1-2-3-lagen och låt dem dra i 60 minuter.
Hyvla rödkålen med en osthyvel för att få fina, långa, ganska tunna strimlor. Blanda vinegrätten (olja, vinäger, salt och peppar) i en skål och vänd därefter ner den strimlade rödkålen. Låt dra i 30 minuter.
Kärna ur äpplena och skär dem i små, små tärningar. Lägg dem i en separat bunke och häll på Grenadine. Vänd varsamt runt och låt dra i några minuter.
När de tre olika delarna till salladen är klara ska de blandas ihop i en stor salladsskål. (Häll bort så gott som all lag från rödlöken först.) Vänd runt så att det hela blandas till en stor, röd, vacker sallad. Låt nu hela salladen dra till dagen efter så har ni en av de godaste julsalladerna ni någonsin smakat! God jul!