Julöl Del 2 – En riktig höjdare!

Santa's little helper

YES!!! Äntligen!!!

Jag har i några år testat de flesta av respektive års julöl för att se vad som passar bäst till skinkan, julpysslet och julbordet osv. Varje år hittills har Slottskällans Julöl TOMTE legat överst på min lista, tätt följd av Nils Oscar Julöl. Inte för att det är det minsta fel med att just dessa två toppar listan år efter år, jag bara har känt en längtan efter att bli överraskad av något annat, något nytt, något spännande… Det har nu hänt!!!

Danska Mikkellers Julbidrag går under det underbara namnet Santa’s Little Helper och är en löjligt god historia. Flaskan är väldigt snygg. Kraftfull och imponerande. Etiketten känns mycket stilren och enkel, men bara på ett sätt som gör att det känns skönt med ett mindre familjebryggeri.

Doften är mycket söt och mjuk av malt, sirap och vört. Det luktar som hela julen ska lukta. Fantastiskt!

Smaken på denna öl (som är av sorten belgisk ale) är överraskande. Man blir lätt paff av den underbart, sirapsliknande sötman som fullkomligen exploderar när den inmundigas. Fin beska finns med, bränt socker med lite kaffe och vörtlimpa tillsammans med känslan av jultomtar, en vacker gran och riktigt, äkta julmys!

Jag tycker detta öl ska drickas istället för mumma om det nu är någon som serverar mumma på julbordet. (Vi gör det i vår familj) Tänk dock på att ölet har en alkoholhalt på hela 9,1% så en öl per person, sen får det vara bra!

Ölet har buteljerats sex år tidigare än utgångsdatumet som på min flaska är 2016. Mitt tips är alltså att köpa upp er på ett rejält gäng av denna magi på flaska och lagra några av dem till de kommande åren. Mörkt och svalt ska ölet lagras…

Glädje, glädje! På bokbloggen fortsätter glädjen ytterligare! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar