Iskall fika och Potatisbakelse
God måndag, god måndag.
Kylan har inte direkt gjort ngn skillnad här i hemmahamnen. Grannarna Roffe & Nisse som var tvungen att kolla lite slangar och kopplingar som frusit tog en fika bredvid bryggan bara för att det gick! 🙂
Vill ni så kolla gärna in veckans utvalda bok på Grenadinebloggen.
Här kommer ett mycket, mycket smarrigt mattips från min första bok Lyxlagat Hemma. Det må kännas somrigt, men fungerar garanterat lika väl i kylan. Njutning!
Jag och Marie flyttade in på Storbåten sommaren 2006 och startade vårt gemensamma marina liv med en hejdundrande fest. Under förmiddagen hade vi våra kära familjer ombord och när solen började vandra ner bakom Katarinahissens siluett fylldes det på med allt fler landkrabbor. Innan natten blivit dag så hade vi gjort om akterdäck till dansbana och döpt skutan i Champagne. På buffébordet fanns mängder av lyxlagat. Här är en smördegsbakad potatis- och tomatbakelse som var den största hiten.
Potatis- & Tomatbakelse med löjrom & gräddfil
Ca 10 Bufféportioner
8 stora, skalade, kokta, kalla potatisar
8 stora, mogna tomater
1 kyld rulle Tomat- & Basilikasmördeg från Hälsans Hus
Olivolja
Salt & svartpeppar
1 ägg
5 dl riven parmesan
Flingsalt
Serveras med Gräddfil, Löjrom, citron & hackad gräslök
I kockens glas: Prosecco la Robínía Extra Dry (7486) Ita
I kockens öra: Smokey Robinson – You Really Got A Hold On Me
Sätt ugnen på 200°C.
Sippa lite prosecco och mys dig omkring i köket till de underbara tonerna från Mr Robinson.
Skär potatisarna och tomaterna i ½ cm tjocka skivor.
Rulla ut smördegen på en bakpappersbeklädd plåt. Hittar ni inte tomatsmördeg så funkar det minst lika bra att pensla vanlig smördeg med lite tomatpuré utrört i 1 msk vatten. Pensla degen med några droppar olivolja. Förgrädda i 4-5 minuter och tag sedan ut plåten igen.
Varva potatis och tomat i långa rader över degen. Krydda med salt & nymalen svartpeppar. Strö över riven parmesan och pensla smördegskanterna med lätt vispat ägg.
Grädda skapelsen i ugnen i ca 10-15 minuter. När osten är förgylld är det klart. Under tiden kan ni gott ta det lugnt nu och njuta av denna sköna eftermiddag.
Skär upp bakelsen i önskat antal bitar. Pressa över lite citron, strö över lite flingsalt och servera med gräddfil, hackad gräslök & löjrom i små skålar vid sidan av. Även hackad rödlök är riktigt gott som tillbehör.
Funkar även utmärkt som en lunch eller varför inte ta med den ut på picknick. Den smakar precis lika gott kall som varm. Inte bara kocken får njuta av skumpa idag. Till detta kulinariska konststycke bör även gästerna serveras ett glas bubbel.
/Frederik