Hamburgeses, tack! :-)

Hej vänner, allt gott hoppas jag.

Igår var det Äventyr igen, dvs Resemagasinet Äventyr där jag i varje nummer har en egen avdelning under titeln ”Zälls Kitchen”. Vi plåtade höstnumret så det var tjocka jackor i skogen trots att solen gassade sensommartroget med full kraft. Gick nog ner ett kilo eller två bara på grund av värmen, hahaha! 😀

Här hemma är det dock hamburgeses på menyn. Glädje! Vill ni göra en grymt god egen bbq-sås så kika här. Senast jag gjorde burgarna så hade jag Sweet Baby Ray’s BBQ-sås hemma och den går sannerligen inte av för hackor den heller.

Dagens middagsrecept är plockat ur min bok Lyxlagat på grillen.

Burgarna
800 g nymald nötfärs
2 msk ströbröd
4 msk vatten
2 msk liquid smoke
1 dl hackad bladpersilja
2 st röd chili
Salt och cayennepeppar
4 skivor hamburgerbröd eller kanske ännu hellre  grovt lantbröd
Tillbehör: Majskolvar, sallad, tomat, lök, ost, bacon…

I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 1454) – Sverige
I kockens öra: Charlie Rich – I’ve Got Mine

Tänd grillen, slå upp en pils i glaset och höj stereon rejält. Charlie Rich är konung och du är kock. Njutning utlovas!

Blanda liquid smoke med vatten och rör ner ströbrödet. Låt svälla något. Dela och kärna ur den röda chilin. Hacka den finfint.

Blanda färsen med chilin, ströbrödsmixen och den finhackade persiljan. Smaka av med salt och cayennepeppar. Fukta händerna med lite vatten och forma smeten till fyra stycken fina, stora hamburgare. Idag använde jag stansringar för att få fina burgare.

Torka av grillgallret och olja in det lätt. Grilla burgarna i halster eller direkt på gallret. Glöm inte bort att lägga på de underbara majskolvarna. Grilla burgarna några minuter på varje sida till önskat resultat. Givetvis kan man använda termometer för att uppnå perfekt resultat.

Grilla även brödet och servera burgarna med mängder av lyxiga tillbehör.

Du kanske också gillar