Grillat med grönt

1

Hej hej gott folk,

Det är en ny måndag och en ny vecka som kommer att bjuda på en hel del glädje. Idag är det fix och trix med årets garanterat första julgodis och glögg (!). Imorgon kommer det nämligen hit folk från den Amerikanska tidningen Saveur som ska göra ett reportage om ”Swedish Christmas Sweets” här på skutan. Det ska bli rikigt kul att se hur de vinklar det, om det kommer att vara isbjörnar med i bild osv. 🙂

Onsdagen går åt i studion med Eskobar. Jag tror minsann att jag ska spela in banjo för första gången på riktigt. En ny låt som gungar rejält kan jag lova.

Resten av veckan handlar om kokbok nummer tre som börjar närma sig slutet. Jag passar på när solen skiner och ibland får man lite mat över. Då kan man göra som följer;

Grillat och grönt

2 portioner

2 goda köttbitar (entrecôte till exempel) rumstempererade
1 knippe grön sparris
1 knippe sommarmorötter
Några färskpotatisar, rädisor & tomater och annat godis ni hittat
30 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 klyfta vitlök
80g riven parmesanost
1,2 dl olivolja
Salt och svartpeppar
1 citron
Olivlja
I kockens glas: Baron Trenck (nr 11455)
I kockens öra: Johnny Cash – Why me Lord

Rosta pinjenötterna på hög värme i en torr stekpanna. Det går att göras i samband med att man inmundigar detta ljuvliga öl. Knäck, bärnsten och med underbar sötma och beska. Makalöst gott! Mr Cash ställer sig frågor vi inte behöver besvara, men stämningen blir precis så skön och countrydoftande som jag önskar när grillen ska brukas återigen.

Mixa nötterna tillsammans med basilika, vitlök och en skvätt olja. Tillsätt efter hand osten och resten av oljan till peston fått fin, lite smetig konsistens. Smaka då av med citron, salt och peppar.

Koka upp saltat vatten. Skala och koka potatisarna och morötterna. Det tar inte så lång tid nu när de är små och späda. När de är klara, lyft ur dem ur vattnet och lägg dem åt sidan. Bryt och släng bort nedersta delen på sparrisen och lägg ner dem i det kokande vattnet i en minut.

Tänd grillen och låt den bli riktigt het. Salta och peppra köttets båda sidor rejält och pressa över rikligt med citron. Grilla köttet precis så perfekt som bara ni kan. Enligt er själva alltså. 😉

Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn potatis, morötter och sparris lätt. Skölj rädisor och tomater och blanda med primörerna.

Servera den läckert grillade köttbiten med den brynta primörerna och den stingande petson. Pressa lite citron över och hugg in. Det är ytterst gott att hacka lite rostade mandlar eller pinjenötter och strö över glädjen.

På återhörande inom kort!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Helena Ljunggren

    Så fantastiskt fräscht och gott det där ser ut!

  2. frederik

    Tack! Gott var det! 🙂
    //Frederik