Grillad lax & nudelsallad
Nu i Prag!! Jag hade faktiskt tänkt att brassa på en finfin Rajská som är en Tjeckisk specialitet med söta tomater, biff och till exempel risoni.
Istället blev jag sugen på att brassa på en nudelsallad med tydligt asiatiska tongångar. Koppling till Prag..? Nä, men sjukt gott, haha! 🙂
LIME-, SESAM- & NUDELSALLAD MED GRILLAD LAX
4 portioner
400 g skinn- & benfri laxfilé
2 pkt snabbnudlar (räksmak)
3 limefrukter
1 röd chilifrukt
1 klyfta vitlök
1 kruka koriander
2 dl jordnötter/cashews
3 msk sesamolja
1 dl sweet chilisås
Chiliflingor
Fisksås (eller salt)
Pressa vitlöksklyftan och vispa ned i sesamoljan och sweet chilisåsen. Pressa i saften från 1 lime. Krydda med chiliflingor och fisksås eller salt. Smaka av. Syrligt, sött, salt och hett! Pensla laxfiléerna med lite av såsen och låt dra i kylskåp i 30 minuter.
Tänd grillen med en skorstenständare eller sätt på gasen om ni kör gasol. När briketterna är redo, lägg dem i grillen och täck med lock. Låt grillen bli riktigt het.
Koka nudlarna enligt förpackningens instruktioner. Skala (med kniv) en limefrukt och skär ut filéer av fruktköttet. Lägg åt sidan. Spara ”resten” av limen också. Kärna ur och finhacka chilin.
När nudlarna är klara, låt dem rinna av. Pressa ”limeresten” över nudlarna och vänd ner limefiléerna, chilin och jornötterna. Häll sweet-chilimarinaden över nudlarna och låt dem vila i rumstemperatur.
Grilla laxen till perfektion. Kärnan skall vara precis mörkrosa och resten ljusare. Några minuter per sida. Lägg upp nudlarna i en serveringsskål, bryt sönder laxbitar och lägg ovanpå. Garnera med koriander, chiliflingor och klyftad lime.
Löjligt bra, haha!