En paprikafri Gulash, tack!
Vår arbetsplats nu för tiden, haha! 🙂
Jag som absolut inte kan äta paprika får ju twista och leka lite med kulinariteten i Ungern, men här har jag tagit fram ett grymt fint recept på en gulash där tomaterna har fått dra det stora lasset när paprikan inte får vara med, haha!
TOMATGULASH MED KOLBÁZS
6-8 portioner
Soppan
3 gula lökar
2 dl konserverade körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 solovitlök
2 msk kalvfond
8 dl vatten
2 dl rött vin
1 nypa socker
1 röd chili
2 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
4 lagerblad
2 msk smör
Tillbehör
Olivolja
400 g Kolbász (kryddig korv)
300 g mandelpotatis
1 röd paprika (om det nu ska vara tvunget, haha)
4 vackra tomater
Gräddfil
Skala löken och skär den i båtar. Hetta upp smöret i en gryta och blondera löken. Strö över spiskummin och paprikapulver. Låt fräsa i en minut och vänd sedan ner pressad vitlök och tomatpuré.
Häll vattnet, fonden och rödvinet i grytan. Vänd ner lökfräset samt de konserverade körsbärstomaterna. Kärna ur den röda chilin och hacka den grovt och vänd ner den i grytan tillsammans med lagerbladen. Salta lätt, blanda runt, lägg på locket och koka upp. Dra ned så att det precis sjuder. Låt puttra i 60 minuter.
Avskinna korvarna och skär dem i tärningar. Stek dem hårt i lite olja. Det finns även gott om tid för att skala, tärna och koka potatisen lätt. När soppan gått klart skall den mixas. Lyft först ur lagerbladen och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och ställ fram hela grytan på bordet.
Tillbehör: Skär tomaterna i båtar och skär bort kärnhuset. Skölj paprikan och ta bort fröhuset, tärna den fint. Lägg upp tomater och paprika i separata skålar. Lägg även upp potatis & korv i skålar och låt sedan folk servera sig själva vid bordet. En rejäl klick gräddfil i soppan och ett riktigt gott öl i glaset är pricken över i:et!
I morgon är det dags för gig igen, utsåld O2 Arena i Prag… Då måste gurorna stämmas igen, haha! 🙂