Grillad kyckling med tzatziki
Ibland är livet så enkelt. Jag kikade igenom frys och kyl och fann lite kycklinginnerfiléer som Marie använt för att koka mat till vår lilla Julie. Det vill säga jag fann några filéer som var kvar efter att Marie kokat maten, haha… Jag hittade även lite rotsaker, salladslök, vitlök, gurka och yoghurt. En magiskt god middag helt enkelt.
Sätt ugnen på 225°C. Förkoka rotfrukterna så att de är nästan klara. Lägg dem i en oljad form tillsammans med grovt delad salladslök och klyftad tomat. Några delade citroner och några sönderbankade vitlöksklyftor får också följa med. Ringla över olivolja, honung, flicngsalt och svartpeppar.
Skala och riv en bit gurka, låt den rinna av i ett durkslag. Häll upp ca 2 dl grekisk yoghurt i ett kaffefilter och låt rinna av i 30 minuter. Blanda sedan gurka, yoghurt, 1 msk olivolja, 1 nypa salt, nymald svartpeppar och 1 – 3 pressade klyftor vitlök. Smaka av med citron och låt sedan stå rumstempererat, gärna i minst 30 minuter.
Tänd grillen, trä upp kycklinginnerfiléer på spett. Blanda torkad, krossad chili eller cayennepeppar med salt och peppar. Ringla olivolja över spetten och rulla dem sedan i kryddblandningen. Pensla till sist med flytande honung.
Sätt in plåten med rotftrukter och salladslök i ugnen och låt stå tills allt börjar få lite fin gyllene färg. Grilla spetten på direkt värme tills de är genomstekta. Det går fort. (Man kan lägga lite folie under den del av spetten som inte sitter i kycklingen. På så sätt så skyddar man träspetten från att brinna upp.)
Servera härligheten med den goda tzatzikin, lite flingsalt och ett gott bröd. Har inte kocken redan druckit upp all Mythos så tycker jag att även gästerna skall få varsin. 🙂
I kväll är det dags för Lyxlagat Live på GastroAcademy för fjärde gången. De tre tidigare har varit ”Indien vs Italien”, ”Elvis Presley’s USA” & ”Sol & Medelhav”. Idag är det nytt tema och ”Tyskland” är det som gäller. Det blir en mkt välsmakande trerätters med öl eller vin för ynka 199 kronor. Kolla in Gastro Academy eller maila mig på frederik@lyxlagat.se för info om biljetter. Väl mött!
//Frederik