Gravad lax med hovmästarsås

Hej på er kära läsare. Hoppas ni haft en finfin andra advent och ätit massa gott. Här hemma kör vi vidare på vår fina tradition att äta en julbordsklassiker varje advent. Första advent var det Janssons Frestelse och nu var det dags för en finfin hemmagravad lax med hovmästarsås och kokt potatis. På detta vis får man njuta av all den goda maten, men utan att behöva blanda den med allt annat samtidigt. Glädje!

romgravad lax, frederikj zäll, lyxlagat, gravad lax, bästa gravningen, julmat, julbord

ROM- & SENAPSGRAVAD LAX

1 benfri laxsida, fryst & sedan helt tinad (eller en fin salmalax)
1 dl salt
1 dl strösocker
1/2 msk mortlad vitpeppar
1 msk colemans senapspulver
3 msk rom, typ Captain Morgan

Blanda salt, socker, peppar, senapspulver och rom till en tjock sörja. Skölj och torka av laxsidan. Massera in gravningen i laxen och vik sedan laxsidan dubbel så att kött kommer mot kött så att säga. Lägg i dubbla plastpåsar och lägg i kylen i ett dygn. Vänd påsen då och då. När det är dags för servering, skrapa bort utanpåliggande gravning och skär sedan laxen i tunna, tunna skivor eller varför inte i fina kuber..? Overkligt gott!

hovmästarsås. gravlaxsås, gravad lax, frederikj zäll, lyxlagat, gravad lax, bästa gravningen, julmat, julbord

En riktigt finfin hovmästarsås till den gravade laxen är ett måste.

HOVMÄSTARSÅS

1,5 msk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
5 msk grov senap
5 msk strösocker
1,5 dl fint skuren dill
1 tsk salt
1/2 msk mortlad vitpeppar
2 msk crème fraiche om man så önskar

Vispa ihop vinäger, senap, vitpeppar, salt och socker. Vispa sedan nedan oljan droppvis. Vänd sedan ned fint skuren dill och om man vill så tycker i alla fall jag att det är väldigt gott att avsluta såsen med lite crème fraiche. Läckert!

God december vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar