Julköttbullar, sauce Espagnole & kanellingon
Igår lagade jag upp en trerätters på Gastro Academy med temat adventslyx och det blev verkligen kanon. Vill ni kika på alla mina recept från gårdagen så finner ni dem via denna länk. Vill ni komma förbi nästa gång jag håller låda? Boka platser till mitt julbord den 19/12 eller till något av mina kommande events under 2014.
JULKÖTTBULLAR MED SAUCE ESPAGNOLE
Kanel-lingon, brysselkål & mosig potatis
4 portioner
600 g nötfärs
1,5 dl grädde
½ riven gul lök
¾ dl ströbröd
1 ägg
1 krm mald kryddpeppar
Salt & svartpeppar
5 dl lingon
3 dl strösocker
mald kanel & en hel kanelstång
2 msk 12% ättika + 3 msk socker + 4 msk vatten
1 gurka
Sauce Espagnole:
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1/2 dl grädde
Stekskyn från köttbullarna
Eventuellt lite gelé
Serveras med mjölig potatis & brysselkål
Köttbullarna:
Vispa ned ströbrödet med grädden och låt svälla i 5 minuter. Blanda färsen med riven lök, ströbrödet & grädden, ägget, kryddpeppar, salt och svartpeppar. Forma en liten boll och provstek i smör. Smaka av. Rulla köttbullar och stek i omgångar i cirka 5 – 10 minuter, beroende på storlek.
Sauce Espagnole: Bryn smöret i en kastrull, tag den från värmen och vispa sedan ned mjölet. Vispa ned vatten, fond och steksky. Koka ihop såsen i tre-fyra minuter och häll sedan i grädde och soja. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite gelé.
Potatis & brysselkål: Skala och koka potatisarna helt klara. De ska vara lätt mosiga. Ansa och koka brysselkålen mjuka. Det tar cirka 5-7 minuter.
Kanel-lingon: Rårör lingonen med sockret tills det slutar knastra. Smaka av med mald kanel. När ni är nöjda, lägg ner den hela kanelstången, mest för syns skull.
Snabbinlagd gurka: Hyvla gurkan med en osthyvel och lägg skivorna i en bunke. Blanda ättika, socker och vatten och häll över gurkan. Låt dra i kylskåp i minst 30 minuter. Vänd runt då och då.