Gratinerad löksoppa & Dean Martin
Det är billigt, det är trevligt att laga & det är otroligt gott. Bjud på en löksoppa till helgen. Kanske en liten version som förrätt eller en fullstor portion som varmrätt.
Gratinerad löksoppa
4 portioner
5 stora gula lökar
1 solovitlök
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
1,5 msk hönsfond (eller 1 kycklingbuljongtärning)
1 msk muscovadosocker
1 lagerblad
4 skivor vitt bröd
200 g riven ost
2 msk smör
Salt & peppar
I kockens glas: Secrets de Chai 2007 (nr 96499)
I kockens öra: Dean Martin – French Style
Vinet är en trevlig nyhet på bolaget och är endast tillfällig. Passa på. Dean Martins album French Style bjuder till vinet ett fantastiskt sällskap i köket. Mysigt, varmt och glädjande!
Sätt ugnen på 250°C.
Skala och skiva löken fint. Skala och finhacka vitlöken. Fräs hela härligheten i smöret i en gjutjärnsgryta utan att det tar färg. Strö över socker och vänd runt.
Slå på vinet, fonden & vattnet. Lägg ner lagerblad. Salta och peppra. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 30 minuter.
Rosta brödet i en brödrost eller i en torr stekpanna och riv sedan bort kanterna.
Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar och lägg en skiva bröd i varje skål. Riv över osten och gratinera godiset i ca 5 minuter i ugnen. Se till att osten hinner smälta och bli vackert gyllene.
Serveras med ett glas vitt då vinterns kyla sakta men säkert ger vika. 🙂 .
God helg!
//Frederik