Glädjestress & Ugnsbakad falukorv
God onsdag vänner,
Idag har jag en dag i hetsens tecken. Eftersom det råkar vara så att jag har två monsterreportage att klara av torsdag och lördag, studiotid med Eskobar på fredag förmiddag, familjemiddag på fredag eftermiddag och en stundande Thailandsresa så är det galet stressigt. Nu hoppas jag att det inte lät som någon form av klagomål… Jag älskar när det är fullt upp och det är ju dessutom bara sjuuukt roliga saker. Att dessutom avsluta denna stressperiod med att dra två veckor till Thailand är ju helt klart inte fel, haha! 😀
Här kommer ett finfint onsdagsrecept. Njut vänner!
Gratinerad falukorv med potatismos
4 portioner
800 g finfin falukorv
1 purjolök
1 gul lök
5 tomater
2 saltgurkor
2 msk finhackad, färsk timjan
2 dl matlagningsgrädde 15%
2 dl riven västerbottensost
1 knippe bladpersilja
Svensk grov senap
Chilisås
Salt och peppar
Potatismos
800 g mjölig potatis
2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 dl riven västerbottensost
Riven muskot
Salt och peppar
I kockens glas: Din favorit pilsner och inget annat.
I kockens öra: Small Faces – I can’t make it
Coolaste låten i stan!
Sätt ugnen på 175°C och koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
Skala och koka potatisarna. Dela och skölj purjolöken noga. Skär den i 1 cm bitar. Skär den gula löken i tunna skivor.
Smörj en stor ugnssäker form. Lägg ut purjolöken i botten. Dela falukorven på längden och lägg den på purjon. Bre på rikligt med grov senap och chilisås. Salta och peppra och strö över timjan.
Skär tomaterna i tjocka skivor och gurkan i stavar. Toppa korven med gul lök, tomater och saltgurka. Häll på grädden och strö över osten.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.
Slå av vattnet från de mjuka potatisarna och låt dem ånga av under lock några minuter. Pressa dem sedan och tillsätt grädden och osten. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Vänd ner 1/2 knippe finhackad persilja.
Ta ut korven när den fått den finaste av färger och strö över 1/2 knippe finhackad persilja.
Detta smakar så godare än godast. Upplev det gärna!
Väl mött på bokbloggen, och ser ni en virvelvind inne på någon mataffär inom några timmar så är det stor risk att det är jag! 😉
//Frederik
Christina
Hurra för mer tid i studion!
Min fästman hävdar bestämt att falukorv är skräpmat som aldrig kan vara ”fint”. Tror att all falukorv tillagas som den här: http://www.youtube.com/watch?v=Akxgb5ONhB0
Ska ta och servera det här och se om killen håller tyst.
Ha så kul i Thailand! Om ni är i Phuket/Karon beach – glöm inte att prova dinoparkminigolfen! (men akta er för deras röda curry…)