Fest och fisksoppa

dsc_0001

Nu planeras det flitigt inför den kommande festen för Lyxlagat – The Book. Kockar ska laga lite smakprov från boken, journalister, kollegor och familj ska få mysa omkring i Lyxlagat-sfären med något gott i glaset och garanterat bra musik i öronen. Det känns lite pirrigt faktiskt. Innan dess ska jag dock till Tallin och fira Svärmors kärlek som fyller år. Det ska bli trevlig. Sist jag var i baltikum spelade vi med Eskobar inför 80.000 personer på tre dagar. Vansinne! 🙂

Här kommer ett godisrecept från bloggen. En perfekt soppa när vinden tar i och solen inte riktigt orkar ta sig ända fram till skutan. Glädje!

Rotfruktssoppa med fisk och räkor

Jag har läst den finfina boken Receptfritt vilket jag tycker ni alla ska göra. Det är en trevlig, billig och lärorik liten bok med matlagningstips och annat smått och gott.

Bland annat så står det om hur man bäst får till en fisksoppa. Det står(som namnet antyder) inget om vilka ingridienser man skall ha eller så utan endast tips på hur man skall gå tillväga för bästa konsistens, smak och estetik. Ett riktigt bra boktips!

Rotfruktssoppa med fisk och räkor

4 portioner

1,5 dl grönsaksbuljong
1/2 kålrot
1/2 rotselleri
2 morötter
1 stor potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
500 g färsk koljafilé
200 g räkor med skal
1/2 dl grädde
2 dl Matyoghurt
Salt och vitpeppar
I kockens glas: Peter Lehmann Riesling 2006 (nr 84009)
I kockens öra: Dolly Parton – Down From Dover

Sätt ugnen på 200°C. Njut av Dolly. Låten finns med i ett antal olika versioner på flera skivor och alla är lika fantastiska. Min länk är en gammal liveupptagning värd att höras om och om igen. Till denna upplevelse serveras en finfin Riesling från downunder som skulle få Crocodile Dundee att rulla några extra varv i krokodilträsken av glädje.

Skala och skär rotsakerna i bitar. Koka dem mjuka i buljongen tillsammans med skalad klyftad gullök och hela skalade vitlöksklyftor. Krydda med lite vitpeppar.

Skala under tiden räkorna och ställ åt sidan. Skär koljan i stora tärningar.

När rotsakerna kokats mjuka är det dags att mixa soppan. Häll över det hela i en matberedare och mixa till slät soppa. Potatisen och de andra rotfrukterna fungerar som en perfekt naturlig redning till denna goda, goda soppa.

Jag valde att spara ca 2 dl buljong och några hela rotsaker omixade i en skål. Detta är bra då jag kan förändra soppans fyllighet i efterhand. Är den för tjock så slår jag på lite buljong. Är den för tunn så mixar jag ner lite mer rotsaker…

Tvätta, ansa och skiva purjolöken i 1/2 cm skivor. Låt sjuda i soppan.

Lägg koljan i en ugnssäker form, slå över 2 dl soppa över fisken och baka av i ugnen o ca 8 minuter. (Tills fisken är helt klar)

Slå grädden i soppan och vänd runt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg försiktigt upp fiskbitarna i portionsskålar. Slå över rotfruktssoppan, lägg på räkorna och toppa med en klick matyoghurt.

Så här gjorde alltså jag min soppa, men ni kan använda vilka ingridienser som helst på liknande tillvägagångssätt för att skapa er egen lyxlagade pjäs.

Lycka till och smaklig spis mina vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. millan

    Ska köpa kokboken till min man :-)!
    men det har jag nog redan nämt?!

    Har du matlagning som hobby eller har du gått ngn skola!?
    Jag menar , du är så bra m dessa proffsiga recept!:-)
    Ciao!

  2. frederik

    Det glädjer mig verkligen.

    Jag är en entusiast som brinner för livskvalitet, god mat och goda drycker. Min mor och syster har lärt mig grunderna och allt annat har jag plockat upp själv.

    Tack för din inspirerande kommentar! 🙂

    //Frederik

  3. millan

    Härligt!Jag tycker likadant om livet 😉
    All Lycka till med din nya ”häftiga” kokbok!!!
    /Millan

  4. Therese

    Men gud, vad spännande! Den är snart här! Din bok! Stort grattis. / Therese

  5. frederik

    Nämen hej Therese!
    Ja, visst är det väl galet! 🙂 Hoppas livet är finfint!!
    //F

  6. Therese

    Hej, hej! Livet är fin-fint! Det blev ännu fin-finare nu när jag kom tillbaka till jobbet och öppnade ett kuvert från Stevali-Camilla
    … Guess I’ll see you next week! 🙂

  7. frederik

    Haha, glädje! Ses nästa vecka då! 🙂
    //F

  8. Lena

    Hej
    Du menar väl 1,5 liter å inte 1,5 dl? Måste göra denna soppa i helgen, verkar kanon!
    Tack för inspirerande blogg 🙂

  9. frederik

    Givet. 1,5 liter.
    🙂
    tack!

  10. esko

    super, behövde ett nytt recept med kolja, återkommer med smaksupplevelse 8) tack