Djävulskyckling
En klassiker här på Lyxlagat-bloggen. Heta kryddor och en finfin, saftig kyckling. Riktigt läckert!
Detta serverar två stycken lyckliga, riktigt hungriga själar.
Pollo alla diavolo
1 hel kyckling
2 citroner
1/2 dl olivolja
5 st torkad röd chili
2 kvistar salvia
flingsalt och svartpeppar
Honungspotatis
400 g fast potatis
1 msk olivolja
2 msk flytande honung
1/2 dl färsk, hackad citrontimjan
1/2 dl färsk, hackad oregano
flingsalt och svartpeppar
Serveras med en krispig grönsallad.
Såga eller klipp upp fågeln längs med bröstet så att den går att vika ut enligt bilden ovan. Lägg ut dubbla ark aluminiumfolie och lägg dit kycklingen. Vik upp kanterna runt om så att en sarg bildas.
Pressa 2 citroner i en skål, vispa ner olivolja salt och peppar. Kärna ur chilifrukterna och hacka dem fint. Hacka även salviabladen fint. Vispa ner allt i citronoljan. Häll marinaden över kycklingen. Täck över med folie och ställ svalt i 1 timme. Sätt sedan ugnen på 200°C.
Ta bort den ovanpåliggande folien. Ös kycklingen med marinaden och ställ in den i ugnen i ca 45 minuter. Ös kycklingen lite då och då.
Under tiden kycklingen går varm så fixar vi till potatisen och salladen. Skala, klyfta och koka potatisen tills den är nästan mjuk i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och strö över hackade örter, flingsalt, svartpeppar. Ringla över olja och honung. Vänd försiktigt runt klyftorna och häll över dem i en ugnssäker form. När det återstår 10 minuter av kycklingen så ställ in potatisen i ugnen.
Skölj och skär alla grönsakerna enligt önskemål. Pressa över en halv citron. Ringla över olja och krydda lätt med salt och peppar vid servering.
Njut!
Kocken kan väl få ta sig en 18yo Glenfiddich och gästerna kan ju njuta av en enkel och jordig Terreno Chianti Classico.
Glatt äro livet!
//Frederik
Catta
Provade detta med viss tvekan. Snacka om positivt överraskad! Så enkelt, men magiskt gott. Sauterade lite gröna bönor med rostade solroskärnor och flagad parmesanost…
11 åringen utbrast:
-Detta var ju himmelskt, kan man få receptet?
lyxlagat
Haha, helt fantastiskt! Visst sjutton är det gott!!? 🙂
/Frederik
Mats
Hej
Bra recept förutom att ha citronjuice i aluminiumfolie. Vår folie löstes upp i ugnen!