Delfinal 4 – Tapas-SM
Hej gott folk,
Nu har den sista delfinalen i Tapas-SM klarats av och här kommer dagens brief;
(Recepten som följer är helt kopierade från deltagarnas inskick, det vill säga, jag har inte skapat recepten, inte heller ändrat ngt eller ens korrigerat språket. I ett av de följande recepten så var det lite svårt att förstå, men ni får tolka fritt, precis som jag gjort, haha! 🙂 )
—
KALKONTAPAS
700 g kalkonbröst
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymalen
Körsbärswasabi:
½ dl strösocker
1 ½ dl Ramon Bilbao Tempranillo rött vin
½ dl rött portvin
¼ liter hela urkärnade körsbär
¼ tsk pepparrot, finriven, eller wasabipasta
Körsbärswasabin
Smält sockret i en kastrull. Tilsätt rödvin, portvin och körsbär och låt koka tills lagen börjar tjockna. Smaksätt med pepparrot.
Kalkonen
Sätt ugnen på 125 grader. Salta og peppra kalkonbrösten och bryn dem i stekpanna tills de fått gyllene färg.
Lägg köttet på en plåt och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Ta ut köttet och låt det vila 15 min i aluminiumfolie. Skär kalkonbrösten i ½ cm tunna skivor.
Servering
Lägg upp skivorna i portioner på fat och häll på lite körsbärswasabi på varje portion. Servera resten av körsbärswasabin i en skål på serveringsfatet.
FREDERIKS KOMMENTAR:
Det luktar jul. Jag ställer mig och kokar ihop körsbärswasabin (med blötlagda torkade körsbär) socker, portvin och rödvin och det luktar ljuvligt juligt. Inte för att det känns tapas direkt, men det är hur som helst en mycket mysig doft. Kalkon är ett otroligt fint kött tycker jag och kalkonsmaken kommer så klart väl fram när den bara ackompanjeras av den mycket söta körsbärskompotten. Dock känner jag att jag i maträtten saknar något i själva kompositionen. Kanske rostat surdegsbröd att lägg det hela på..? Hur som helst, det är gott. Jag tog en liten nypa flingsalt på kompotten eftersom jag tyckte det blev aningen för sött och då smakade det hela mycket väl. Kanske något till julbordet sen…
Sötman blev dock för mycket för Ramón Bilbao som vinet heter, det vill säga vinet som måste matchas till dessa tapas. Sötman i maten gjorde vinet surt och skruvade till en något mindre behaglig efterton i vinet som annars har stått sig mycket väl till det mesta i tävlingen hittills.
Bra mat, inte så klockrent till vinet…
—
RÅRAKSTAPAS
skala och riv potatis och gul lök krydda med timjan och svartpeppar,salt blanda med riven ost och blanda ner ett vispat ägg och 1 dl keso stek i plättejärn,, lägg över knapperstekt bacon ,, bonapetit
FREDERIKS KOMMENTAR:
Riktigt goda rårakor. Jag tog väl typ 5 stora potatisar, 1 gul lök, 1 näve riven ost och följde sedan instruktionerna och det blev bra. Grymt gott om man gillar milda och fina rårakor. Knaperstekt bacon på är också gott. Men jag hoppas på så mycket mer när det gäller fantasi och skapandelusta. Hellre rårakor med chiliflingor, manchego & chorizo i tandpetsformat eller råraka inlindat i serrano med syrad fänkål, vad som helst som skruvar till det hela… Kanske är det bara jag som tänker att tapas skall vara lite mer fritt och skapande..? Gott var detta som sagt hur som helst och sältan som bacon ger tillsammans med den mycket fint komponerade rårakan passade helt ok. Vinets syra är passar sältan väl och det hela blir en trevlig upplevelse, men med lite för lite knorr…
—
NORRLANDS STING
Köp ett pkt frysta mördegsplattor. Dela dem i fyra lika stora delar och platta ut dem en aning. Salta med havssalt,grovmald svartpeppar och muskot på halva plattan, lägg en rejäl skiva Västerbottensost på kryddorna. En bit soltorkad tomat ovanpå osten och vik över den andra halvan och tryck ihop lite lätt. Vispa etdegrutorna med det uppvispade gget och strö på den finhat ägg och finhacka, riktigt finhacka en bit salladslök. Pensla på det vispade ägget och strö över den finhackade salladslöket.
In i mitten av ugnen på en plåt i 200 grader. Passa dem noga och tag ut dem när de börjar få fin gyllene färg.
FREDERIKS KOMMENTAR:
Först och främst så fick jag chansa mig fram vilt i receptet eftersom jag hade mycket svårt att tolka vissa meningar. Dessa är fortfarande icke tolkade, men jag skruvade mig förvirrat fram genom själva processen med ett stort leende på läpparna, det tackar vi för, haha! 🙂
Jag köpte mördeg, ganska tunn sådan och valde att krydda upp ena halvan enligt receptet och sen bara vika över den andra halvan så det såg ut lite som en calzone. Därefter penslade jag med uppvispat ägg och strödde över fint skuren salladslök. Vet inte om det var rätt enligt receptmakaren, men det var jäkligt gott i alla fall, hahah! Saltet tycker jag sitter fint med vinets syra och frukt och hela anrättningen med lite lätt ton av muskot och den något oväntade, men samtidigt både fina och välsmakande salladslöken ovanpå gladde både gom och öga. Här kommer Ramón Bilbao mest till sin rätt under kvällen. Tokigt formulerat recept, men enkelt, smart och mycket gott.
—
Ha koll på Tapas-SM genom att klicka på bannern nedan. Glädjeliv vänner! Inom några dagar presenteras vinnaren i delfinal 4.
Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Delfinal 4 – Tapas-SM
[…] Lyxlagat […]