Coq au vin flambé
Kolla vilken underbar glädje. Allt som flamberas blir magiskt bra, så är det bara. 🙂 Förra veckan skulle jag bjuda min lilla familj på mitt eget recept på Coq au vin i lergryta från min bok Lyxlagat i lergryta, men inspirationen tog över och jag kände för att whiskyflambera det hela innan det gick in i lergrytan i ugnen. Det blev ytterligare en nivå på smakerna och rekommenderas alltså som bara den!
Numera verkar det vara allmänt godkänt att använda kyckling i en Coq au vin, men som namnet ganska tydligt påpekar så är det ett recept på tupp i vin. Gör alltid som ni själva vill. Tupp brukar finnas i Saluhallen. Tips; Köp hem många flaskor av vinet.
Coq au vin i lergryta
4 portioner
1 ungtupp (eller en stor kyckling ca 1,2-1,5 kg)
1 flaska Côtes-du-Rhône
200 g rökt sidfläsk
200 g färska trattkantareller
10 steklökar
2 morötter
2 msk tomatpuré
10 kvistar färsk timjan
5 kvistar bladpersilja
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 solovitlökar
Muscovadosocker
Rödvinsvinäger
Salt & nymald svartpeppar
1 rejäl skvätt single malt Whisky om ni önskar flambera det hela…
I kockens glas: Côtes-du-Rhône (nr 2011) Frankrike
I kockens öra: Carla Bruni – Quelqu’un m’a dit
Blötlägg grytan i 30 minuter och njut det underbara vinet. Idag är det Frankrikes första dam som står för underhållningen. Carla Bruni är makalöst bra. Lyssna bara på detta spår så förstår ni storheten.
Skär fläsket i tärningar och bryn det i en torr stekpanna. Låt dem rinna av och lägg dem sedan åt sidan.
Stycka kycklingen stora bitar. Salta, peppra och bryn den i stekfettet. (Slå på whisky och flambera. Passa så att ni inte sätter eld på spisfläkten eller något annat..) Lägg kycklingbitarna i grytan.
Bind ihop 4 kvistar bladpersilja, lagerblad och timjan till en fin bukett och tryck ner mellan kycklingbitarna.
Hacka vitlökarna grovt och strö över kycklingen. Rör ut tomatpurén i 1 msk rödvinsvinäger och häll i grytan tillsammans med rödvinet.
Lägg ner hela vitpepparkorn och lägg på locket. Ställ grytan i ugnen och sätt den på 200°C. Grytan skall nu stå i ca 1 timme och 30 minuter.
Lyft ur kycklingen, sila såsen och koka upp den i en kastrull. Låt reducera något. Smaka av med vinäger, salt, peppar och en nypa muscovadosocker.
Skala och skär under tiden morötterna i stavar. Skala även de små steklökarna. Tvätta och ansa kantarellerna och stekallt tillsammans i en rejäl klick smör. Vänd till sist ner det stekta fläsket och ta stekpannan från värmen.
Lägg tillbaka kycklingen i grytan, strö över svampen, löken, morötterna och stekfläsket. Häll såsen över kycklingen, strö över lite finhackad persilja och servera med en krispig baguette.
Vackert som på bilden ovan blir det när man ställer fram lergrytan på bordet och lyfter av locket. Mycket godare än så här blir detknappast kära vänner.
Ses på bokbloggen! 🙂
//Frederik
Grytsnack
Ser innovativt och läckert ut! Idén med muskovadosocker gillar jag särskilt.