Årets vackraste middag

dsc_00061

I fredags hade vi överraskningsfest för vår fina vän Linda som fyllde 30. Det blev en hejdundrande rolig kväll med gott vin, god mat och massa skratt.

Vi fick sedan lite ledig tid i lördags och söndags och tog chansen direkt. Jag och Marie packade ned oss i Lillbåten och begav oss iväg till en vacker, öde naturhamn i skärgården. Planeringen gick väldigt fort så det blev att ta med lite allt möjligt från skafferiet. En finfin tomat- och kycklingrisotto blev resultatet och en helt magiskt underbar dag och kväll fick vi. Årets hittills vackraste middagsmiljö.

Marie jobbar ytterligare en vecka och sen bär det av igen. Skärgården, här kommer vi! 😀

Tomat- och kycklingrisotto

4 portioner

4 portioner arborisris
2 dl vitt vin
7 dl hönsgbuljong
3 msk olivolja
6-7 körsbärstomater
2 kycklingbröstfiléer
1 msk tomatpuré
2 schalottenlökar
2 vårlökar
1 klyfta vitlök
Parmesan
Salt och cayennepeppar
I kockens glas: Nils Oscar Saison 2009 (nr 11639)
I kockens öra: Skärgården. Det räcker fint idag!

Med skärgårdens ljud i lurarna och en Nils Oscar Saison i glaset kommer det inte att gå fel. Detta är livskvalitet utöver det mesta. Helt magiskt!!!

Börja med att skära kycklingen i tärningar och bryna dem i lite olja. Salta och peppra lätt. Koka upp hönsbuljongen och håll den sedan varm. Den skall snart ned i riset…

Skala och hacka de tre olika läksorterna. Hetta upp olivoljan i en stor panna och låt långsamt all lök blonderas. Lägg sedan ned riset, vänd runt så att allt blandas och rosta det i pannan i 1 minut.

Slå därefter på vinet och låt det fräsa bort nästan helt. Späd därefter med den varma buljongen. Häll på så att det precis täcker riset. Vänd runt lite i pannan och lät sedan vätskan koka in. Späd då återigen med buljong och fortsätt på detta vis tills risotton är riktigt kladdig, riset är klart, men har kvar en liten kärna i mitten. Det tar cirka 17-20 minuter.

Vänd då ned tomatpuré,  lätt mosade körsbärstomater, de brynta kycklingbitarna och vänd runt. Avsluta med att riva över en rejäl mängd parmesan. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Trevlig spis i skärgården kära vänner.

//Frederik

Du kanske också gillar