Favoritkyckling med dragon
Tjena vänner,
Jag har landat på skutan igen och packat upp skidkläder och dylikt. Eskobar jobbar i studio för tillfället och det känns otroligt inspirerande att jobba med musiken igen. Jag har haft en liten paus för att färdigställa första kokboken som nu är klar. 🙂
Eftersom jag inte riktigt hunnit fixa och dona i köket efter skidresan kommer här ett av mina favoritrecept från Mannerströms kulinariska värld som jag skrivit om förut.
Mannerström är klass!
Dragonkyckling
4 portioner
Kyckling
1 kg kycklinglår
2 gula lökar
2 morötter
2 dl vitt vin, torrt
1 knippe färsk dragon
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
Salt
Sås
2 dl vispgrädde
1 msk dijon
3 dl crème fraiche
2 msk vitvinsvinäger
1 knippe färsk dragon
salt och peppar
Grönsaker
2 morötter
2 palsternackor
4 potatisar
2 salladslökar
I kockens glas: Andechser Dunkles Weissbier (nr 1550)
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Balladen Om Hurusom Don Quiote Gick på En Blåsning
Mannerström gör detta med dragonvinäger. Har ni det så byt ut vitvinsvinägern. Man kan även göra detta på en hel kyckling om man föredrar det.
Njut idag en mörk weissbier med härlig knäckton tillsammans med Cornelis underbara verk.
Kycklingen
Skölj kycklingen väl och lägg i en gryta. Slå på vatten så att det precis täcker och koka upp. Skumma av.
Skala och skär ner morötter och lök. Slå på vin, vitpeppar, dragon och 1 tsk salt.
Sjud sakta i ca 30 minuter. Lyft ur kycklingen och lägg i folie så den hålls varm.
Grönsakerna
Skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. Skala och klyfta potatisarna. Ansa och skiva salladslökarna. Koka dem på gränsen till klara i kycklingbuljongen. Lyft ur och håll varma.
Såsen
Reducera spadet under kraftigt kokande tills ca 1/2 liter är kvar. Smaka av sältan. Silja spadet genom en finmaskig sil och häll sedan tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, dijon och cème fraiche. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Ge såsen en rik syrlighet med vinägern.
Plocka blad från dragonkvistarna och finhacka. Vänd ner i såsen.
Lägg upp kycklingen på ett stort fat, lägg på grönsakerna och häll över såsen.
Smaklig spis utlovas.
//Frederik
Ida
vad roligt att höra! både om eskobar och kokboken 🙂 när kommer kokboken ut och på vilket förlag?
maria
detta är helt klart en av mina favoriter! men du gör såå mycket annat gott också.
må gott!
frederik
Hej på er,
Ida – Den första boken släpps runt den 15e Maj och nr 2 släpps i sen sommar/ tidig höst. Grenadine är förlaget som ger ut mina böcker. Sajten är under konstruktion, men en enkel version finns uppe just nu… http://www.grenadine.se
Maria – Tack som tusan för din fina kommentar!
Hoppas ni båda mår utmärkt! Det gör jag. 🙂
//Frederik
Christina
Hej,
Vad glad jag blir att höra att Eskobar är i studion igen! Kämpa vidare bara!
Många fina recept på bloggen och grattis till boken, jag ska köpa den på en gång den finns.
/Christina, Uppsala