Järvsö bjöds på Biff Stroganoff
Resan är avklarad och alla är hemkomna utan benbrott. Ludde på bilden ovan har nu blivit så bra att han kan åka de flesta backar helt själv. Så fort Anders kopplade loss selen försvann Ludde i bästa backhoppar-stil i full fart nedför berget…
Smulan fyllde som vanligt år mitt under vår årliga tripp så Maries variant av Leilas sega kladdkaka var en önskad avslutning på den festmiddagen. Grattis Smulan på 7-års dagen! Kakan var sjuuukt god vill jag lova. En bit blev kvar och den fick åka med mig hem… 🙂
Jag stod för middagen denna kväll och godis bjöds…
Biff Stroganoff
4 portioner
600 g Nötkött (biff el dyl.)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
200 g ostronskivling eller skogschampinjoner
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
3 dl mjölk
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
2 tsk torkad dragon
4 portioner basmatiris
Salt & nymald svartpeppar
Smör till stekning
Saltgurka & gräddfil till servering
I kockens glas: Samuel Adams Black Lager (nr 1535)
I kockens öra: Wham – Last Christmas
Visst, det är inte jul längre, men vilken låt kan passa bättre som soundtrack när man står i köket i en fjällstuga med en underbar lager i glaset och massa skrattande vänner som sällskap..? 😉
Skär köttet i 1 cm tjocka strimlor och lägg i en bunke. Krydda köttet med salt och peppar och blanda runt varsamt.
Skala och skär löken i fina ringar. Skala även vitlöken och finhacka den. Tvätta svampen och skär den i munsbitar.
Koka riset enligt förpackningens instruktioner.
Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Bryn köttet runt om och lyft sedan ur det ur pannan.
Fräs nu lök & vitlök glansig. Vänd ner svampen och fräs i ytterligare 2 minuter. Tillsätt tomatpuré och kalvfond och blanda runt.
Slå på grädde, mjölk, klicka ner senap och strö över torkad dragon. Låt puttra ihop i några minuter. Vänd sedan ner köttet i pannan och låt sjuda i ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera er ljuva Stroganoff med kokt ris, saltgurka & en klick gräddfil.
Njutning på bordet!
//Frederik
Anna
verkar jättesmarrigt 🙂 men jag måste fråga om köttet; vissa köttsorter måste ju puttra en stund i grytan för att bli riktigt mört ( och inte segt) vad gäller för nötkött? har nämligen gjort misstaget en gång att inte låta köttet puttra till sig utan tog bort det alldelse för tidigt varpå köttbitarna knappt gick att tugga ( minns ej vilket kött det var den gången) och det vill jag ju inte upprepa.
frederik
Hej Anna,
Ja, segt kött är ju inte kul. Enkelt kan man säga att framdelskött med korta muskeltrådar & mycket bindväv kräver långsam tillagning. (Bog, märgpipa,högrev m.m). Bakdelsköttet har längre muskeltrådar & mindre bindväv och får därför en kortar tillagningstid. (Ryggbiff, filé, fransyska, rostbiff m.m) Hoppas detta hjälper dig i köket, må väl! 🙂
//F
Anna
tack snälla för ditt svar, nu vet jag vilket kött jag ska leta efter 🙂