Fiskpinnar de luxe!
Min lilla fru fick ngn slags ”craving” på fiskpinnar under sista tiden av graviditeten och frågade om jag inte kunde laga det till middag. Visst tänkte jag, men inte går jag och köper färdiga saker och pulvermos. Nej nej!! 🙂
Fiskpinnar med kokt potatis och remouladsås
4 portioner
600 g kravmärkt torskfilé
1 dl ströbröd
0,5 dl rågmjöl
Salt & nymald svartpeppar
Smör till stekning
Potatis till hela gänget
Remouladsås:
2 rumstempererade äggulor
2,5 dl matolja
1 tsk dijon
1 msk vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar
Cornichoner & syltlök
Serveras med citron och skivad saltgurka
I kockens glas: Sigtuna Höstporter (11806)
I kockens öra: Tanita Tikaram – Twist in my sobriety
Lyxlagat godis, jag lovar!!
Jag vet inte om det är höst eller vinter just nu, men denna porter är grym. Riktigt grym!
Börja med att fixa till er remouladsås. Det är viktig att använda sig av rumstempererade ingredienser. Börja med att blanda samman vinäger, äggulor och dijon. Vispa därefter droppvis i oljan. Lite, lite i taget under konstant vispande. När det börjar sätta sig kan man tillsätta oljan i en tunn, jämn stråle under fortsatt vispande. Smaka av med salt och peppar. Ibland stänker jag i några droppar tabasco.
Finhacka en näve avrunnen syltlök och cornichoner och vänd ner dem i majonnäsen. Smaka av och ställ svalt.
Koka upp vatten till potatisen. Skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten tills de är klara.
Skär torskfilén i ”fiskpinne-bitar” och torka dem lätt med hushållspapper. Blanda samman mjöl och ströbröd med en rejäl nypa salt & nymald svartpeppar. Vänd fiskbitarna i blandningen så att de täcks helt av paneringen.
Hetta upp en finfin klick smör i en stor stekpanna. Låt smöret fräsa klart innan fisken får hoppa i. Stek fiskpinnarna gyllene runt om.
Servera bums med potatismos, remouladsås, en citronklyfta och lite saltgurka. Glääädje! 🙂
//Frederik