Isterband & Kallrökt lax..?

God ny vecka kära läsare.

Ja, rubriken känns lite tokig och det klingar kanske inte speciellt gott, haha. Oroa er ej, oroa er ej! Vi äter bara lite olika middagar här i stugan eftersom det alltid blir en del ”left overs” när man jobbar så mycket med mat som jag numera gör.

Helgen har gått i sjukdomens tecken, inte för min del, men ni som har småbarn vet vad jag menar. Slipper i alla fall att betala för plastpåsarna på affären. Har egna med mig under ögonen, haha. 😀 Familjen mår hyfsat idag och det blir jobb från hemmaköket idag.

Jag ska göra ett reportage för Damernas Värld på onsdag och min maträtt behöver 2 dygn i kylen så det är lika bra att köra igång. I morgon skall alla juicer, smoothies, toasts och sallader till vår juicebar MoeJoe’s fotograferas för den kommande nya hemsidan. På torsdag skall jag på en baristakurs tillsammans med de nyanställda på MoeJoe’s och kommer att få lära mig en hel del i kaffets underbara värld. På fredag gör jag ett reportage för mitt kapitel ”Zäll’s Kitchen” i tidningen Äventyr. Puuhhh & Tjohooo samtidigt! 🙂

Nu till maten…

Isterband med persiljestuvad potatis

4 portioner

4 isterband
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk (plus eventuellt lite grädde)
800 g färskpotatis
1 knippe persilja
smör till stekning
salt & peppar
serveras med inlagda rödbetor och grov senap
I kockens glas: Nils Oscar Pils (89110)
I kockens öra: Peps Person – Sicket Elände

Borsta potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten. Hetta upp smör i en stekpanna och stek isterbanden på medelvärme i totalt cirka 15 minuter.

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull. Vispa ner smöret och blanda så att det inte klumpar sig. Vispa ner mjölken och blanda väl. Låt sjuda i 6-7 minuter. Vänd ner finhackad persilja och smaka av med salt och peppar. Spä eventuellt med lite grädde eller mjölk om stuvningen blir för tjock.

Vänd försiktigt ned de kokta potatisarna och servera sedan direkt med isterband, rödbetor och senap. Glädje!

Därefter blev det alltså även en middag till Moi. Kallrökt lax med dillstuvad potatis…

2 portioner

200g kallrökt lax
400g färskpotatis
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde 7%
2 dl mjölk
1 knippe dill
1 citron
Blandad grönsallad
Salt och peppar

Tvätta och skrubba potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölet så att det inte klumpar sig. Slå på mjölk och grädde. Hacka dillen och vänd ner. Pressa i en halv citron, smaka av med salt och peppar.

När du är nöjd med stuvningen så är det dags att blanda ner potatisen. Vänd runt försiktigt och låt gå varm.

Servera potatisen med kallrökt lax (eller gravad om du föredrar) och en citronklyfta.

Lyxlagat!

Du kanske också gillar