Gryyymt god fiskgratäng

Hej vänner,

Idag ska jag till studion med bandet (eskobar) där vi håller på att färdigställa låtarna inför den stundande skivinspelningen. Hoppas på en inspirerande dag… 🙂 Har ni inte gjort det redan så kika gärna in på vår facebook och ”gilla”. Där finns det gott om kul att läsa och kika på.

När ni kollat klart så är det dags att fundera på kvällsmåltiden, här följer ett finfint tips;

Lyxlagad Fiskgratäng

4 portioner

700 g gösfilé
3 schalottenlökar
3 dl vitt vin
1 dl fiskfond
100 g smör
1 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde 20%
1/2 citron
200 g skalade räkor
1 liten burk blåmusslor i vatten
1 knippe grön sparris
100 g babyspenat
2 tomater
1 dl riven västerbottensost
Potatismoset
900 g mjölig potatis
2 msk smör
muskotnöt
2 äggulor
1/2 dl riven västerbottensost
salt och peppar

I kockens glas: – Ditt vita favoritvin. Snåla inte till denna lyxmåltid. :-)
I kockens öra: Jan Johansson – Visa från Utanmyra

Sätt ugnen på 225°C och skala räkorna om det inte är gjort.

Finhacka schalottenlökarna. Lägg dem i en stekpanna och bilda en ”bädd” för fisken. Placera fisken ovanpå löken, slå på vinet, salta och peppra. Täck över med ett lock eller en tallrik. Sjud på mycket svag värme i ca 15 minuter.

Under tiden är det dags att skala och skära potatisen i klyftor. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ånga av den under lock och pressa den sedan med en potatispress i en bunke. Tillsätt smöret och den rivna osten. Smaka av med muskot, salt och peppar. Vänd ner äggulorna.

Spritsa ut moset längs med kanten på en stor ugnssäker form eller direkt i en stekpanna som jag gjort på bilden ovan. Tänk på att skapa plats för fisken och allt annat gott som skall ligga i mitten. Grädda formen med det spritsade moset tills moset börjar ta lite, lite färg och ta sedan ut formen.

Smält smöret och rör ner mjölet. Sila spadet från den kokade fisken. Häll spadet på smöret. Slå på fiskfonden och grädden. Vispa såsen smidig. Smaka av med citron, salt och peppar. Reducera såsen tills ca 2/3 kvarstår.

Koka upp lättsaltat vatten. Bryt av den nedre delen på sparrisen och blanchera den hastigt i det kokande vattnet. Skölj i iskallt vatten. Blanchera även spenaten. Skölj i kallt vatten och krama ur all vätska.

Placera spenaten i botten på formen med moset. Lägg fisken på spenaten, skivad tomat, sparris, räkor och musslor. Slå över såsen och toppa med riven västerbotten. Gratinera i ugnen i va 10 minuter tills gratängen fått underbar färg.

Smaklig måltid utlovas!

Kanske inte direkt en Italian Friday som vi brukar ha här hemma i stugan, men sannerligen välsmakande! 😀

//Frederik

 

 

 

Du kanske också gillar

  1. Martina

    Ser och låter väldigt god ut, trevlig helg!

  2. Foodelicious.se

    Men herregud vilka läcka ingredienser! Låter fantastiskt gott!