Räkrisotto utomhus
Tänka sig att allt blir godare utomhus. Mitt lilla utekök är färdigställt med grillar, rökar, spis och allt annat man kan tänkas behöva. Det bästa med ett utomhuskök när det är så fullproppat med användbara ting är att det räcker med att ta med sig lite råvaror från kylen och skafferiet och sen är det bara att köra loss. Jag har ju även diskho och vatten så även disken kan fixas på plats. Glädje!
Risotto med cayennefrästa räkor och timjan
4 dl arborioris
400g räkor med skal
3 bananschalotenlökar
3 klyftor vitlök
2 salladslökar
½ knippe grön minisparris
1½ dl torrt, vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 msk hummerfond
½ dl matlagningsgrädde
1 citron
1 tsk cayennepeppar
1 knippe färsk timjan
1 handfull blandad ruccola
2 msk riven parmesan
Olivolja
i kockens öra: Jeff Buckley – Hallelujah
i kockens glas: Zeunerts Höga Kusten öl (1480)
Koka upp 1 liter grönsaksbuljong. Förväll sparrisen skuren i bitar, använd dock inte den nedersta biten. Det tar bara en minut. Skölj de i kallt vatten, spara buljongen varm. Skala räkorna.
Värm upp en tjockbottnad panna med lite olivolja. Fräs finhackad schalottenlök utan att den tar färg. Pressa i vitlöken och rör ner riset. Fräs tills det blir torrt.
Slå på vinet och låt det koka bort helt.
Hacka timjan och blanda med riset. Spä på med några deciliter grönsaksbuljong och låt det koka bort på medelvärme, spä på med lite mer tills det kokar bort osv.
Under tiden riset sjuder så är det dags att fräsa på räkorna. Hetta upp en panna med lite olivolja. Krydda räkorna med cayennepeppar och kasta runt dem hastigt i den varma pannan. Ta upp dem och låt dem vila.
Är riset klart, eller ska det späs på lite mer? Det brukar ta ca 15-17 minuter för riset att gå klart. När det är nästan klart så vänd ner sparris, cayenneräkor, grovt hackad ruccola. Rör i grädden och hummerfonden, pressa över citronen och riv över paresan. Lår risotton gå klart. Den skall vara riktigt krämig men med fint tuggmotstånd.
Jag vet inte hur italienarna ställer sig till detta eftersom de vanligtvis inte blandar parmesan och skaldjur, men detta är grymt gott hur som helst! 🙂 Njut mina vänner!
Bilder!!
Bilder för tusan, bilder. Vi vill ha bilder på det färdiga köket Frederik.
//Stefan
lyxlagat
Haha, visst! Jag ska kirra loss ett gäng tydliga och bra bilder på uteköket i veckan! 🙂
//F