Ärtsoppan till torsdag

Är det tisdag idag? Japp, det är ju helt perfekt. Nu kan ni kolla igenom receptet och inhandla ingredienserna i lugn och ro. Eftersom ärtorna till denna soppa skall ligga i blöt över natten så blir det ju klockrent om ni kirrar till detta i morgon eftermiddag så att soppan är redo till torsdagen. Torsdagsmiddagen är en riktig klassiker och ni har aldrig smakat en så god ärtsoppa som den ni själva gör i lugn och ro. Njutning!

Alltså…

Tisdagens uppgift: Läs igenom och inhandla ingredienser.
Onsdagens uppgift: blötlägg ärtorna.
Torsdagens uppgift: Tillred glädjen! 🙂

Ärtsoppa med rimmat bogfläsk

4-6 portioner

500 g gula ärtor
350 g rimmat bogfläsk i bit
2 gula lökar
1 morot
2 liter vatten
3 msk grönsaksfond
1 citron
1 msk grov senap
1 knippe färsk mejram
1 nypa salt
1 msk färsk riven ingefära
5 vitpepparkorn
1 knivsudd cayennepeppar
1 lagerblad
I kockens glas: Oppigårds Starkporter (nr 1443)
I kockens öra: Nu mår jag mycket bättre – Benny Anderssons Orkester

Som sagt, ärtorna skall blötläggas så häll inte upp er fina porter riktigt ännu. Lägg ärtorna i en stor bunke och slå på med vatten så att det täcker mer än väl. Låt stå i minst 12 timmar.

När det är torsdag och maten skall börja fixas på riktigt så är det alltså först dags för en smutt på denna sagolika porter. Ojojoj… Häll av vattnet från ärtorna och skölj dem väl. Ta bort missfärgade ärtor om några sådana möter er blick. Lägg dem i en stor kastrull och slå på 2 liter nytt vatten. Koka upp och skumma av om så behövs.

Tillsätt hela knippet mejram i en sammanbunden bukett tillsammans med pepparkornen, grönsaksfonden och lagerbladet. Skala lökarna men behåll dem hela. Skala även moroten och lägg ner alla dessa vänner hela i kastrullen.

Innan vi lägger locket på skall även den hela biten bogfläsk ner i soppan. Lägg sedan på locket och låt det sjuda tills ärtorna är klara. Det tar cirka 2 timmar. Ha dock koll på bogen som troligtvis ej behöver fullt så lång koktid. Den ska tas upp när den är mör och fin. Beroende på storlek och kvalitet kan det ta allt från 1 till 2 timmar.

När soppan börjar närma sig slutresultatet, lyft ur mejrambuketten. Sen är det dags att skära bogfläsket i mindre skivor eller bitar. Ni väljer givetvis själva hur ni vill ha det serverat.

Smaka av soppan med 1 msk senap, 1 msk färsk riven ingefära och eventuellt salt och vitpeppar. Tänk på att bogfläsket har fin sälta i sig. Jag brukar även tillsätta saften från en pressad citron och en liten knivsudd cayennepeppar. Det blir ruggigt gott!

Lyft ur lök och morot och servera dessa godsaker bredvid för de som önskar.

Servera denna underbart värmande soppa med en liten klick senap bredvid och gärna ett nybakat bröd en slaskig, mörk vintertorsdag.

Du kanske också gillar

  1. Grym lasagne i lergryta! | Lyxlagat

    […] på er gott folk. Om ni nu gjort som jag sa så kanske det blir en ärtsoppa till middag i kväll..? Om inte så har vi här en löjligt god lasagne istället. Jag skriver och […]